Rekonstruálták a merénylő útvonalát

 

Hárman meghaltak és többen megsebesültek, amikor egy fegyveres támadó túszokat ejtett egy szupermarketben Franciaország déli részén. A férfi Carcassone-ban ellopott egy autót, egyik utasát megölte, majd kocogó rendőrökre lőtt a városban. Ezután autózott át egy közeli kisvárosba, ahol egy szupermarketben túszokat is ejtett. Itt két dolgozót ölt meg, a vásárlóknak sikerült kiszabadulniuk. Végül a különleges egység fegyveresei lelőtték a férfit – hangzott el az M1 Híradójában.

Szirénázó jármű, több száz rendőr, tűzoltók és különleges egységek vonultak ki délben az ötezer lelkes csendes kisvárosba, Trebes-be. Az egyik szupermarketben fegyveres támadó ejtette túszul az embereket. A környéket a hatóságok szinte percek alatt hermetikusan lezárták. Az ötszáz méter sugarú biztonsági övezetbe a kétségbeesett szülők sem juthattak be, akik épp a gyerekeiket hozták volna el a közeli iskolából.

Csak egy rendőr maradt túszként

Szemtanúk beszámolója szerint a fegyveres „Allah Akbar” kiáltással rontott be a szupermarketbe, ahol egy vagy két lövést adott le. Néhány dolgozó segítségével a vásárlók többségének egy hátsó ajtón át sikerült kimenekülni az üzlethelyiségből. Végül csak egy rendőr maradt túszként.

Rendőrök érkeznek egy parkolóba, miután megrohamozták a Super U szupermarket épületét a dél-franciaországi Carcassonne-tól keletre fekvő Trebes településen, ahol legkevesebb két ember életét vesztette, amikor 2018. március 23-án egy fegyveres túszokat ejtett az üzletben. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

A Super U szupermarket épületében, a dél-franciaországi Trebes településen legkevesebb két ember életét vesztette, és a fegyveres túszokat is ejtett az üzletben (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Mint utóbb kiderült, a 45 éves alezredes önként ajánlotta fel, hogy bent marad az üzletben, amennyiben a merénylő minden túszát elengedi a támadó. Telefonját viszont bekapcsolva hagyta, a kint várakozó különleges egységek így tudták nyomon követni a benti eseményeket, és végül a megfelelő pillanatban megrohamozták az épületet. A merénylőt tűzharcban agyonlőtték.

A francia államfő Brüsszelben értesült a történtekről

Emmanuel Macron francia államfő Brüsszelben, az uniós csúcstalálkozón értesült a történtekről. Minden körülmény arra mutat, hogy terrortámadás zajlik – jelentette ki az elnök, aki a német kancellárral közös sajtótájékoztatón együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak, és közölte, Franciaországban továbbra is fenntartják a terrorkészültségi szintet. A sajtótájékoztató még tartott, amikor szárnysegédje közölte a francia elnökkel, hogy vége a túszdrámának.

A hatóságok szerint merénylő reggel lakóhelyén, a közeli Carcassonne-ban kezdte ámokfutását. Elrabolt egy autót, miután rálőtt a sofőrre és utasára. Majd az autóból egy futóedzést végző négytagú rendőrcsapatra is rálőtt, az egyik rendőr a vállán megsebesült. Alig negyedórával később már Trebes-ben volt, ahol tüzet nyitott a szupermarketben.

Hősnek nevezték a magát túszként felajánló rendőrt

A francia belügyminiszter a helyszínen hősnek nevezte a magát túszként felajánló rendőrt, aki szintén súlyos sebesüléseket szenvedett. A miniszter megerősítette, a rendőrök lelőtték a merénylőt.

A terrorista neve Redouane Lakdim. Huszonhat éves volt. Kisebb bűncselekmények, drogügyletek miatt már volt dolga a rendőrséggel, szemmel tartották. Nagyon rövid idő alatt radikalizálódott – mondta el a miniszter.

Nem volt tettestársa

A francia sajtó úgy tudja, a marokkói származású merénylő szüleivel és testvéreivel élt Carcassonne-ban. Állítólag szalafista oldalakat látogatott az interneten. A belügyminiszter egyelőre hivatalosan nem erősítette meg, hogy a túszokért cserébe a 2015-ös párizsi merényletekért felelős Salah Abdeslam szabadon engedését követelte. A miniszter ugyanakkor közölte, a hatóságok biztosak abban, hogy a támadónak nem volt tettestársa.