Feladta magát a meggyilkolt máltai újságírónő informátora

 

Feladta magát kedden a görög hatóságoknak Marija Jefimova, a tavaly októberben meggyilkolt Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő európai elfogatóparancs alapján körözött informátora.

Az orosz állampolgár életét féltve fordult a görög rendőrséghez. Értesülések szerint Jefimova döntő fontosságú információkkal látta el korábban Galiziát egy leleplező cikkéhez. Az egykori banki alkalmazott állítólag olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyek alapján Galizia a máltai kormányfő feleségét azzal vádolta meg, hogy egy panamai cégen keresztül kenőpénzekhez jutott Azerbajdzsánból.

Az Európai Parlament (EP) képviselői a nap folyamán felszólították az athéni hatóságokat, hogy biztosítsanak védelmet az informátornak. Az EP-közlemény kiemelte: Jefimova fontos tanú a Máltán folytatott korrupciós és pénzmosással kapcsolatos vizsgálatokban.

A máltai hatóságok Jefimovát november óta keresik, mert nem jelent meg törvényszéki idézésre. A többi között korábbi munkaadója, egy máltai székhelyű pénzintézet ellen elkövetett csalással vádolták. Úgy tudni, Efimova még júniusban elhagyta a szigetországot, miután fenyegető üzeneteket kapott.

A tavaly október 16-án egy robbantásos merényletben megölt Galizia egyik nagy port kavart írásában arról cikkezett, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Joseph Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat.

A gyilkosság végrehajtása miatt eddig három embert állítottak bíróság elé, azonban szakértők újfent megkérdőjelezték, hogy ők lehettek-e a merénylet kitervelői. Galizia férje politikai gyilkosságról beszélt.

Az Európai Parlament november közepén aggasztónak nevezte a jogállamiság és a demokrácia máltai helyzetét, és kezdeményezte egy jogállamisági párbeszéd megindítását a vallettai kormány és az Európai Bizottság között. A képviselők sérelmezték, hogy Máltán csorbult a sajtószabadság és a bírói függetlenség, valamint azt, hogy a rendőrség számos súlyos korrupciós és pénzmosási vádat nem vizsgált ki.