Csak a szocializmus megmentő erejében hisz a kínai elnök

 

Egyedül a szocializmus mentheti meg Kínát - jelentette ki kedden Hszi Csin-ping államfő három nappal azután, hogy a törvényhozás, az Országos Népi Gyűlés ellenszavazat nélkül újraválasztotta tisztségében.

A politikus a március 5-én kezdődött ülésszak zárónapján mondott beszédében ismételten megerősítette a Kínai Kommunista Párt (KKP) vezető szerepét. Mint kifejtette, “a történelem bebizonyította és folyamatosan igazolja, hogy egyedül a szocializmus mentheti meg Kínát”. Ez nem történhet másképpen, mint a helyi sajátosságok fejlesztésével, egyedül így lehet megvalósítani a kínai nép újjászületését.

Mint mondta, kudarcra van ítélve minden olyan kísérlet, amely az ország szuverenitásának, területi egységének megosztására törekszik. Az ország teljes újraegyesítésére kell törekedni, ez felel meg leginkább a kínai nép érdekeinek – tette hozzá. Szólt arról is, hogy az ország négy évtizede tartó felemelkedése nem jelent veszélyt senki számára.

Donald Trump amerikai elnök által kilátásba helyezett protekcionista fenyegetésekre utalva hangoztatta, hogy “Kína soha nem fogja más ország érdekeit feláldozni saját tisztességes fejlődése érdekében”. Kifejtette, csak azok tekintenek másokat fenyegetőnek, akik másokat fenyegetnek. Figyelmeztetett egyben arra, hogy senki ne értelmezze félre, és senki ne torzítsa el a kínai népnek a béke megvalósítása, az emberiség fejlődése érdekében tett őszinte törekvéseit és tetteit.

A két hétig tartó ülésszak alatt a több mint 2900 küldött jóváhagyta az ország alkotmányának módosítását, kulcsfontosságú vezetői tisztségekbe jelölt személyek névsorát, az ország és a régiók költségvetését. A hivatalos bejelentésekből kitűnt, hogy Kína a reformok és a modernizáció újabb szakaszába lépett, amelynek során nagyobb mértékben nyitja meg majd piacát a külvilág előtt.