Mindennaposak a bevándorlási problémák Svédországban

 

Újabb Svédországban élő magyar nyilatkozott az M1-nek a bevándorlókkal kapcsolatos problémákról. Jordáky Béla a nyolcvanas években költözött a skandináv államba, azt mondta: volt olyan bevándorló, aki három lakást is kapott az országban csak azért, mert három felesége van. Szerinte sokan egyáltalán nem akarnak beilleszkedni.

Jordáky Béla a nyolcvanas évek végén költözött Erdélyből Svédországba, mivel az akkori helyzet elviselhetetlen volt a Romániában élő magyar kisebbség számára.

Elmondta, tud olyan esetről is, hogy a svéd állam három lakást vásárolt egy migránsnak, akinek három felesége volt.

Nem akarnak beilleszkedni

„A politikusoknak be kellene látniuk, hogy a társadalmi és a külpolitikai viszonyok nagymértékben megváltoztak. Azok az emberek, akik ide jönnek, csak nehezen vagy egyáltalán nem akarnak beilleszkedni a társadalomba” – fogalmazott.

„Egy adott pillanatban oda fogunk jutni, hogy a befogadó társadalomtól várják majd el, hogy igazodjon az ő kultúrájukhoz. Azokban az országokban, ahonnan a menekültek érkeztek, a valláshoz való ragaszkodás sokkal erősebb, mint egy civilizált társadalomban” – tette hozzá Jordáky Béla.

Előbb-utóbb a svéd társadalomnak kell alkalmazkodnia

„Svédországban volt olyan templom, amelyről levették a keresztet, hogy az ne zavarja a más vallásúakat. A tradíció szerint templomban tartották az iskolai évzárókat, azonban sok esetben ezt is betiltották” – mondta. Jordáky Béla szerint a svéd katolikus egyház nem volt ellenséges az iszlám vallásúakkal szemben. „A svéd állam pedig segítőkész, az iszlám vallás túlzott elfogadása azonban oda vezet, hogy előbb-utóbb a svéd társadalom fog alkalmazkodni” – nyilatkozta.

A férfi szerint az illegális bevándorlókkal együtt szervezetten érkeznek a potenciális terroristák Svédországba, illetve Európába.

Ingyen használhatják a tömegközlekedést is

A bevándorlók a többi között „zsebpénzt, cigarettapénz és telefont” is kapnak a svéd államtól, továbbá ingyen használhatják a tömegközlekedést, az uszodákat és a tornatermeket. A „kiskorú” bevándorlók között akadt 36 éves is, a migránsok valódi életkora azonban csak utólag derült ki – mondta Jordáky Béla. A svéd állam rengeteg pénzt költ arra, hogy orvosi vizsgálatokkal derítse ki a migránsok valódi életkorát – fűzte hozzá.

A migránsok ingyen vehetik igénybe a különböző egészségügyi ellátásokat is – mondta Jordáky Béla.

A rendőrségnek is meg van kötve a keze

A svédországi közbiztonsággal kapcsolatban közölte: „A probléma az, hogy a rendőrségnek is meg van kötve a keze, ha történik valami a városban, nem szabad kimondani, hogy azt egy bevándorló követte el, ezt így nem írják le. A rendőrök bemennek egy ilyen zónába, és tehetetlenek, a migránsok megdobálják az autóikat” – mondta.

K_EPA20160128135

MTI/EPA/TT/Johan Nilsson

Hasonló esetekről beszéltek korábban az M1-nek

Hasonlókról beszélt az M1-nek több svédországi magyar is az elmúlt napokban. Vannak, akik a romló közbiztonságról számoltak be, mások pedig arról beszéltek, hogy meggyengült az ország gazdasága. Szirányi László a hetvenes években költözött Göteborgba. A férfi azt mondta: ma már mindenki tudja, hogy vannak olyan városrészek, amiket érdemes elkerülni.

Natalie Contessa csaknem negyven évig élt Svédországban, majd – a közbiztonság romlása miatt – Magyarországra költözött. Másfél hete adott exkluzív interjút az M1-nek, azután viszont többen megfenyegették. Facebook-oldalát feltörték, és lejárató cikkek jelentek meg róla, sőt, az egyik internetes portál a lakcímét is közzétette. A nő azóta személyi védelmet kapott.