Rendőrre támadt egy afgán a bécsi Hősök terén

 

A bécsi rendőrség közlése szerint egy szolgálati autóban támadott rá a férfi az egyenruhásra, miközben információt kért tőle. Az osztrák közszolgálati televízió szerint a támadó a rendőrt a ruhájánál fogva próbálta kirángatni az autójából.

A támadás elhárítása során a rendőr a nála lévő paprikaspay-vel védekezett, ami könnyű sérülést okozott a támadó férfinak – írta az ORF.at hírportál. A 26 éves gyanúsítottnál – aki afgán állampolgár – nem találtak fegyvert, őrizetbe vették az osztrák parlament ideiglenes épületénél.

Terrorcselekményként kezelik az osztrák hatóságok az esetet, a terrorellenes ügyészség vizsgálja a támadás körülményeit az első információk szerint. A rendőr sértetlenül úszta meg az esetet.

Több migráns hátterű támadás történt az osztrák fővárosban

Nem ez volt az első eset, hogy egyenruhásra támadtak Bécsben: hétfőre virradó éjjel egy katonára támadt egy osztrák állampolgárságú, egyiptomi származású férfi, akiről később kiderült, hogy gyakran olvasott az Iszlám Állam tevékenységéről.

A késelő vasárnap késő esete minden előzetes figyelmeztetés nélkül rontott a katonának, aki először paprikaspray-vel akarta elhárítani a támadást, majd rövid dulakodás után három lövést adott le Glock 17-es típusú oldalfegyveréből. Az elkövető a helyszínen életét vesztette.

Egyes osztrák lapok szerint iszlamista indíttatású merénylet történt, mások egyenesen terrortámadásról beszélnek – a rendőrség egyelőre nem cáfolta az iszlamista motivációt.

Öt nap alatt négy késelés történt Bécsben

Egyetlen nappal a vasárnapi támadás előtt, Bécs Brigittenau nevű külvárosában feltehetően egy bevándorló megkéselt egy algériai drogdílert. A támadónak, miután elmenekült, nyoma veszett, a rendőrségi nagyszabású hajtóvadászatot indított.

Szerdán egy afgán bevándorló késelt meg egy háromtagú osztrák családot Bécs Lipótváros nevű negyedében. A támadó tettét azzal indokolta, hogy mérges volt sorsa alakulása miatt és ezért agresszív volt. Áldozatait kórházban ápolják.

Magyarországon is átutazhatott a késes támadó

Az osztrák–magyar határ osztrák oldalán, Miklóshalmán regisztrálták a bécsi késelőt 2015 októberében. Az afgán férfi a balkáni útvonalon érkezett Ausztriába, valószínűleg Magyarországon is átutazott. Az is kiderült, hogy a késelő tavaly kábítószer-kereskedelem miatt három hónapig börtönben volt Klagenfurtban, de decemberben kiengedték.

A bécsi migránsok már évekkel ezelőtt is problémát jelentettek

Öt éve már, hogy filmet készített a bevándorlás hatásairól az osztrák közszolgálati tévé: Bécsben forgattak, és a felvételeken többen is arról beszélnek, hogy a migránsok figyelmen kívül hagyják az osztrák kultúrát.

Van, aki azt mondta, lassan már idegennek érzi magát az osztrák fővárosban.

Századvég: Az osztrák közvélemény elutasítja a tömeges migrációt

Az osztrák lakosság elutasító a tömeges migrációval kapcsolatban, egyaránt tartanak a kulturális identitásuk elvesztésétől és a közbiztonság romlásától. A migrációs válság kezelésében egyértelműen sikeresebbnek tartják a kelet-közép-európai országokat, mint Brüsszelt – derül ki a Századvég Alapítvány kutatásából.

A kutatás szerint az osztrák társadalom jelentős többsége (85 százalék) aggasztónak tartja az Ausztriát érintő illegális migrációt. Mindössze az osztrákok 13 százaléka nem aggódik emiatt. Ami a migrációval kapcsolatos várakozásokat illeti, a megkérdezett osztrák lakosok több mint háromnegyede (76 százalék) tart attól, hogy a következő évtizedben tömegesen fognak migránsok Afrikából Európába érkezni. A válaszadók 21 százaléka nem tart ilyen mértékű bevándorlási hullámtól. A fentiekkel összefüggésben az osztrákok 74 százaléka a muszlimok növekvő számát is aggasztónak tartja Európában.

Civilként nem ölthetik fel a katonai egyenruhát

 

Az M1 bécsi tudósítója elmondta, az osztrák katonák számára elrendelték azt, hogy a laktanyákon kívül kizárólag civil ruhában jelenhetnek meg. Azért hozták ezt a rendelkezést, mert további egyenruhások ellen irányuló támadásokra számítanak. Ezt az intézkedést addig tartják fenn, amíg az elkövetett késelések indítéka nem válik tisztázottá a hatóságok számára – tette hozzá a tudósító.