Terrorcselekmény lehetett a bécsi katona megtámadása

 

Késsel támadott rá egy 26 éves osztrák állampolgár hétfőre virradóra az iráni nagykövet bécsi rezidenciájánál őrszolgálatban lévő egyik osztrák katonára, aki az elkövetőt lelőtte – közölte Harald Sörös a helyi rendőrség szóvivője.

A Kronen Zeitung értesülései szerint terrorcselekmény lehetett a reggeli támadás.

Az illetékes szerint a késelő vasárnap késő esete minden előzetes figyelmeztetés nélkül rontott neki a katonának, aki először paprikaspray-vel próbálkozott elhárítani a támadást, majd rövid dulakodást követően három lövést adott le Glock 17-es típusú oldalfegyveréből. Az elkövető a helyszínen életét vesztette.

Sajtóinformációk szerint a támadót Mohamednek hívják, osztrák állampolgár, de egyiptomi családban nőtt fel. A rendőrök még vizsgálják az eset körülményeit, egyelőre nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy iszlamista terrortámadásról lehet szó.

Szinte mindennapos látvány

Vasárnap éjszaka is a már-már mindennapossá vált látvány fogadta a bécsieket az osztrák főváros egyik előkelő negyedében: kordonokkal lezárt utak, rendőrök és helyszínelők. A villanegyed ad otthon számos ország külképviseletének, így az iráni nagykövet rezidenciájának is.

A vasárnap esti támadás az első beszámolók szerint minden előzetes figyelmeztetés nélkül történt, a férfi rárontott a fegyveresre, aki végül maroklőfegyverével ártalmatlanította a támadót.

A rendőrség szóvivője azt közölte: „vita alakult ki közöttük, majd összeverekedtek. Dulakodás közben a támadó kést rántott és többször megszúrta a katonát, aki ezért meglőtte”.

Járőröznek a rendőrök

Kettőzött létszámmal és fokozott éberséggel járőröztek a katonák a nagykövet otthona előtt hétfőn délelőtt: a járdát még mindig a támadás nyomai borították. A rendőrség ekkor még semmit sem árult el a támadóról illetve a támadás indítékairól.

Az M1 stábjának sikerült beszélnie egy asszonnyal, aki a nagykövetséggel szemközti épületben lakik. Azt mondta: a mai világban az ehhez hasonló támadások bárhol megtörténhetnek. Hozzátette: férje hallotta a lövéseket és látta, ahogy a rendőrök a helyszínre sietnek.

Vannak, akik úgy vélik: Bécs többi városrészében mindennaposak az ilyen támadások, de itt, az előkelő Hietzing negyedben ez korábban elképzelhetetlen volt.

Bécs, 2018. március 12. Katona az iráni nagykövet bécsi rezidenciájánál, ahol egy 26 éves osztrák állampolgár késsel támadt az épület előtt őrszolgálatban levő osztrák katonák egyikére 2018. március 12-én. A késelő megsebesítette a felkarján a katonát, aki agyonlőtte a támadót. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Nem cáfolta a rendőrség az iszlamista motivációt

Egyes osztrák lapok szerint iszlamista indíttatású merénylet történt, mások egyenesen terrortámadásról beszélnek – a rendőrség egyelőre nem cáfolta az iszlamista motivációt.

Öt nap alatt négy késelés történt Bécsben

Egyetlen nappal a vasárnapi támadás előtt, Bécs Brigittenau nevű külvárosában feltehetően egy bevándorló több késszúrással sebesített meg egy algériai drogdílert. A támadónak, miután elmenekült, nyoma veszett, a rendőrségi nagyszabású hajtóvadászatot indított.

Szerdán egy afgán bevándorló késelt meg egy háromtagú osztrák családot Bécs Lipótváros nevű negyedében. A támadó tettét azzal indokolta, hogy mérges volt sorsa alakulása miatt és ezért agresszív volt. Áldozatait kórházban ápolják.

Továbbra sincsenek pontos információk

Rengeteg vád érte a nyugat-európai politikusokat és rendőröket, hogy próbálják „kozmetikázni” a bűnügyi adatokat, inkább titkolják, ha bevándorló követ el bűncselekményt. Ezt az érintettek rendszerint cáfolják.

A szerdai támadás után a bécsi rendőrség hivatalos közleménye alapján elmondható, hogy szó sem esett arról, hogy a késelő afgán volt, mindössze úgy nevezték, hogy „támadó” illetve annyi derült ki, hogy 23 éves.

A ma reggeli közleményben azonban fontosnak gondolták a rendőrök a támadó állampolgárságát: leírták, hogy osztrák állampolgár, Bécsben lakik, azonban arról nem esett szó, hogy egyiptomi szülők gyermeke.

Az M1 bécsi tudósítója elmondta, a rendőrségnek még mindig nincsenek pontos információi azzal kapcsolatban, hogy valóban mi vezethetett ehhez a késes támadáshoz. A férfiről időközben azonban az kiderült, hogy egy, a tett helyszínéhez közeli kerületben, az édesanyjával élt.

Hétfőn házkutatást tartottak nála és a legújabb rendőrségi sajtóközlemény szerint egyértelmű jeleket nem találtak, ami arra utalt volna, hogy a késelést milyen indítékkal követte el. A lakásban talált elektronikai eszközöket lefoglalták, ezeket is vizsgálják – tette hozzá a tudósító.