Magyarország megakadályozta az ENSZ migrációs csomagját

 

Magyar közbelépésre nem hangozhat el közös európai uniós álláspont az ENSZ migrációs csomagjáról szóló vita hétfői fordulójában, New Yorkban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek.

A tárcavezető kifejtette: holnap kezdődik a második kormányközi fordulója az ENSZ globális migrációs csomagjáról szóló vitának New Yorkban. Az országcsoportokat követően a magyar külügyminiszter kap először szót a vitában, ahol ismerteti a kormány 12 pontos álláspontját, és világossá teszi, hogy Magyarország mindaddig ellenzi a csomagot, amíg a kormány valamennyi pontja bele nem kerül. Közölte: amíg a globális migrációs kompaktnak az az alapvetése, hogy a migráció jó és megállíthatatlan, addig a magyar kormány semmilyen módon nem ad semmifajta támogatást annak elfogadásához.

Szijjártó Péter emlékeztetett: a hét során Brüsszelben komoly előzetes egyeztetések zajlottak, „újra megpróbálták lenyomni a torkunkon azt, hogy legyen közös európai uniós álláspont”. Amikor az első kormányközi fordulója volt a vitának, dacára annak, hogy nem volt egyetértés a 28 uniós tagállam között, az Európai Unió delegációvezetője felszólalt, ezáltal megtévesztette a nemzetközi közösséget, mintha lenne közös uniós álláspont – idézte fel.

A külügyminiszter közölte: a héten a brüsszeli viták során az Európai Tanács jogi szolgálata Magyarország felvetésére világossá tette, hogy kizárólag akkor szólalhat fel az unió delegációvezetője vagy a soros elnökség, ha mind a 28 tagállam egységes akaratát tükröző álláspont van. Mivel ilyen nincs, hétfőn az EU delegációvezetője sem és a soros elnöksége sem szólalhat fel – mutatott rá.
A tárcavezető megjegyezte: arról még egyeztetések zajlanak, hogy a másik 27 tagállam nevében egyvalaki beszéljen-e, de európai uniós álláspont ezúttal a magyar közbelépésre nem hangozhat el.