Kitiltották Romániából a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottját

 

A román hatóságok pénteken nem engedték belépni Romániába Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját.

A kitiltásról szóló hírt Izsák Balázs, az SZNT elnöke tette közzé közösségi oldalán. Dabis Attila a székely szabadság napja alkalmából szombaton tartandó megemlékezésre és felvonulásra igyekezett Marosvásárhelyre, amikor a magyar-román határon a román határrendészek feltartóztatták. Kitiltásáról egy angol nyelvű végzést adtak át neki, mely indoklást nem tartalmaz.

Dabis Attila megerősítette az információkat. Hozzátette: pénteken a kora-délutáni órákban az Ártánd-Bors határátkelőhelyen próbált belépni Romániába.

Elmondta továbbá, hogy a számára átadott vázlatos jegyzőkönyvben a határrendészet csupán azt közölte, hogy nemkívánatos személynek minősítették Romániában. A kormányrendelet szerint – melyre hivatkoztak – bírósági határozat szükséges ahhoz, hogy valakit kitiltsanak Romániából – tette hozzá. Kérésére nem közölték azonban, hogy mikor mely bíróság hozott személyéről határozatot, és mennyi ideig nem léphet be Romániába.

Dabis számára nehezen magyarázható a kitiltás

Dabis Attila kijelentette: büntetlen előéletű, a román hatóságokkal soha nem gyűlt meg a baja, nincs ellene európai elfogatóparancs, ezért nehezen megmagyarázható számára a kitiltása. Hozzátette, csakis a civil jogvédelemben elvégzett munkája válthatta ki a román hatóságok nemtetszését. Megjegyezte, az SZNT külügyi megbízottjaként nemzetközi fórumokon nyújtott több alkalommal tájékoztatást arról, hogy Románia nem tartja be a nemzetközi kötelezettségvállalásait.

Dabis Attila a budapesti Corvinus Egyetemen szerzett a közelmúltban doktori címet. A Tévhitek az autonómiáról című Székelyföld autonómiájának alkotmányossága alcímű doktori dolgozatában tudományos eszközökkel bizonyította, hogy Székelyföld területi autonómiája nem ellentétes Románia hatályos alkotmányával.

Fontos szerepet játszott az SZNT nemzetközi kapcsolatainak kiépítésében

Izsák Balázs, az SZNT elnöke az MTI-nek elmondta: a magyar állampolgárságú Dabis Attila 2011-ben önkéntesként kapcsolódott be az SZNT munkájába, és fontos szerepet vállalt a tanács nemzetközi kapcsolatainak a kiépítésében. Szervezőként segítette az SZNT vezetőinek a dél-tiroli, katalóniai, baszkföldi, skóciai látogatásait, kezdeményezője volt a nemzeti régiókra vonatkozó európai polgári kezdeményezésnek, majd amikor az Európai Bizottság elutasította a kezdeményezés bejegyzését, Izsák Balázzsal ketten támadták meg az EU luxemburgi bíróságán az EB elutasító határozatát.

A budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátoraként is tevékenykedő Dabis Attila szakértőként vett részt annak az árnyékjelentésnek az elkészítésében, amelyet az SZNT, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) és az Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) nyújtott be az ENSZ-hez arról, hogy Románia mennyiben teljesítette az emberi és kisebbségi jogokkal kapcsolatban tett nemzetközi kötelezettségvállalásait. Szakértőként dolgozott annak az árnyékjelentésnek a kidolgozásában is, amelyet az SZNT az EMNT-vel közösen készített az Európa Tanács számára arról, hogy Románia mennyiben tartja tiszteletben a kisebbségvédelmi keretegyezményt.