Köszönetet mondott a nőknek a pápa

 

Köszönetet mondott a nőknek csütörtökön, a nemzetközi nőnapon Twitter-bejegyzésében Ferenc pápa, amiért „minden egyes nap egy emberibb és befogadóbb társadalom megteremtésén munkálkodnak”.

A katolikus egyházfő egy tavaly nyári vatikáni ünnepségen sürgette a világot, hogy védje meg és óvja a nők jogát „az aktív szerepvállaláshoz a társadalom minden területén”. „A nők bátrabbak, mint a férfiak” – tette hozzá akkor. 2013-as pápává választását követően pedig azt mondta: „egy templom nők nélkül olyan, mint az apostoli kollégium Mária nélkül, elképzelhetetlen”. A pápa ezenkívül megbízott egy bizottságot azzal, hogy tanulmányozza a női segédpapok vagy diakónusok szerepét a korai kereszténységben, a női papság előtt azonban ő is zárva hagyta az ajtót.

A Külföldi Újságírók Szövetsége által Rómában szervezett egyik konferencián felszólaló Mary McAleese korábbi ír elnök a pápának a pedofil papok elleni harcát bírálva csütörtökön úgy fogalmazott: „Ferenc olyan nekem, mint egy utazás a csalódásba”. A „másként gondolkodó katolikus” hírében álló McAleese egyúttal bírálta – mint mondta – a „nőkről szóló leereszkedő közhelyeket, amelyeket eddig egy sor pápától és bíborostól hallhattunk”.

Ferenc pápa (MTI/EPA/Angelo Carconi)

Ferenc pápa (MTI/EPA/Angelo Carconi)

„A katolikus egyház a nőgyűlölet egyik utolsó nagy bástyája, a nőgyűlölet birodalma” – mondta McAleese a riportereknek a Voices of Faith (a Hit Hangjai) konferenciát követően. A konferenciát rendszerint a Vatikánban szokták tartani, de a Szentszék kifogásolta McAleese jelenlétét, aki támogatja a melegek jogait és a női papokat. „Megrémiszt, hogy a hierarchia Krisztust egy (…) nőgyűlölő, meleg- és abortuszellenes politikussá alacsonyította le” – mondta a korábbi ír elnök.

A l’Osservatore Romano szentszéki napilap a múlt héten közölt egy cikket, amely szerint számos apáca kénytelen rabszolga-szerű körülmények közepette dolgozni a bíborosok és a magas rangú férfi prelátusok számára.