A floridai törvényhozás lehetővé tette egyes tanárok felfegyverzését

 

A jogszabály korlátozza a katonai jellegű fegyverek viselésének jogát, de lehetővé teszi, hogy egyes tanárokat és iskolai alkalmazottakat felfegyverezzenek. A törvényjavaslatot előbb a floridai szenátus, majd szerdán a képviselőház is megszavazta, 67:50 arányban, és most Rick Scott kormányzó aláírására vár.

A törvényjavaslatot előbb a floridai szenátus, majd szerdán a képviselőház is megszavazta, 67:50 arányban, és most Rick Scott kormányzó aláírására vár. A floridai képviselőház tagjai nem párthovatartozás szerint szavaztak. A javaslatot 10 demokrata és 57 republikánus párti politikus szavazta meg, a nem szavazatokat pedig 19 republikánus és 31 demokrata politikus adta le.

A voksolásra – és egyáltalán: a törvényjavaslat benyújtására – annak hatására került sor, hogy február közepén a Fort Lauderdale-hez közeli Parkland város gimnáziumában a 19 éves Nikolas Cruz 17 embert – diákokat és három tanárt – agyonlőtt. Az ámokfutó ellen szerdán vádat emeltek 17 rendbeli gyilkosság miatt.

A szerdán megszavazott új törvény 18 évről 21-re emeli a fegyvervásárláshoz kötelezően előírt korhatárt – legyen szó bármilyen típusú fegyverről -, betiltja azokat a rugós válltámaszokat, amelyekkel a félautomata karabélyok gyakorlatilag automatává alakíthatóak, és megemeli a pszichológiai kezelésekre szánt állami finanszírozás összegét.

Emellett lehetővé teszi, hogy egyes tanárok és alkalmazottak az oktatási intézményekben fegyvert viselhessenek, de csakis miután speciális kiképzést kaptak. Kimaradt viszont a javaslatból a februári tömeggyilkosság túlélőinek legfontosabb követelése, hogy tiltsák be a gépkarabélyhoz hasonló félautomata puskákat.

Centennial, 2013. december 14. Rendőrautók az Arapahoe középiskola előtt 2013. december 13-án, miután az iskola egyik diákja lövöldözött az intézményben, majd végzett magával a Colorado állambeli Centennialben. A lövöldöző két diáktársát megsebesítette. (MTI/EPA/Bob Pearson)

Floridában is jelentős befolyással bír az amerikai fegyverlobbi, a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA). Rick Scott egyébként támogatja is a szervezetet, de az iskolában dolgozók felfegyverzését ellenzi. A CNN szerdán azt írta, hogy a kormányzónak alaposan meg kell fontolnia, hogyan dönt, mert a kormányzói posztért már nem indulhat újra, viszont ősszel várhatóan ki fogja hívni a félidős választáson az állam demokrata párti szenátorát, és mostani döntése sok szavazó döntését meghatározhatja.

Az NRA természetesen a fegyvervásárlás bármilyen szigorítását ellenzi, viszont az iskolai alkalmazottak felfegyverzését támogatja, arra hivatkozva, hogy szerintük „a fegyveres gazfickókat fegyveres jó fiúk” tudják ártalmatlanná tenni.

Az Egyesült Államokban a floridai ámokfutás óta ismét különösen felerősödtek a fegyvervásárlásról és tartásról szóló viták, bár a nagy viták már a tavaly ősszel, a nevadai Las Vegasban elkövetett tömegmészárlás után megkezdődtek. Ennek következtében több mint húsz szövetségi államban – köztük például Massachusettsben, New Jerseyben vagy Dél-Karolinában  már betiltották a kézifegyvereket sorozatlövésre alkalmassá tévő berendezések használatát. Kedden az északnyugati Washington államban Jay Inslee kormányzó írta alá a tiltásról szóló törvényt.

Az Egyesült Államok a nyugati országok között az egyetlen, ahol a fegyverviselés alkotmányos alapjog az alaptörvény 1791-ben elfogadott második módosítása óta, de a vásárlás és viselés szabályait az államok határozzák meg.