Neonácikra csapott le a görög terrorelhárítás

 

Két szélsőjobboldali csoport tizenegy tagját vette őrizetbe a helyi rendőrség speciális egysége – közölték az illetékes athéni hatóságok szerdán.

A terrorelhárítás Athénban és két vidéki városban tartott házkutatást még kedden. A razziák során robbanóanyagokra, fegyverekre, Molotov-koktélokra és szélsőjobboldali propagandaanyagokra bukkantak. Egy görög rendőrtiszt a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy a csoport egy nagyobb robbantásos merényletre készülhetett. A görög média úgy értesült, hogy az őrizetbe vettek a Combat 18 nevű nemzetközi neonáci szervezet görögországi ágához, valamint egy másik helyi szélsőjobboldali csoportosuláshoz tartoztak.

A Combat 18 a Németországban és más európai országokban betiltott neonáci Blood and Honour (Vér és Becsület) fegyveres ága. A görög terrorelhárítás által őrizetbe vett szélsőjobboldaliak állítólag több tucat támadást hajtottak végre baloldaliak által látogatott épületek és vendéglátó egységek ellen. A rendőrség kedden hat szélsőjobboldali fiatal elfogásáról adott hírt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy robbantásos merényleteket hajtottak végre migránsok és baloldali politikai szervezetek ellen.

Az elmúlt hónapokban megsokszorozódtak a hasonló támadások Görögországban. Tíz napja legkevesebb öt ember megsebesült, amikor szélsőjobboldaliak ütöttek rajta egy antifasiszta szervezet irodáján Pireusz kikötőjében, Athén közelében.