Rendkívül zord az idő Európa-szerte

 

Az igazi mediterrán vidékeken is a tél az úr. Fagyott és havazott Szardínián, Toszkánában pedig évtizedek óta nem láttak annyi havat mint most. Romániában van ahol derékig ér a hó, Horvátországban pedig elakadt egy vonat, az utasok 16 órát vesztegeltek a vagonokban – hangzott el az M1 Híradójában.

Hatalmas pelyhekben havazott Szardínián, az út menti olajfákat és citrusültetvényeket vastagon belepte a hó. A türkizkék strandjairól és Európa egyik legenyhébb éghajlatáról híres szigetet elérte egy szibériai hideghullám. Szinte megbénult a közlekedés, mert az autósoknak nincs, soha nem is volt téli gumija. A hegyi falvakat nem lehet megközelíteni.

130 kilométer/órás orkánerejű széllel, nagy havazással és lehűléssel érkezett meg a hideg Olaszország északi részére és Toszkánába is. Volt olyan autós, aki reggel nem találta az autóját, mert a hó teljesen belepte. Több településen a helységnév és útjelző táblákat ki kellett szabadítani a helyenként másfél méter magas hó fogságából.

Olaszországban jelenleg 80 centiméter körüli a hó vastagsága, az emberek szerint 40 éve nem volt ekkora havazás.

Nem jobb a helyzet Romániában sem

Az ország déli részén már harmadik napja megállás nélkül havazik. A feltámadó viharos szél miatt a hóátfúvások több kis települést elzártak a külvilágtól. Sokan már az utcára sem jutnak ki. Teherautók, kamionok akadtak el vagy borultak árokba a szűk, völgyes utakon a hóviharban. A katasztrófavédők és a mentők megállás nélkül dolgoztak országszerte.

Horvátország hegyvidéki települései közül néhányba csak a postásautó merészkedett be a nagy hóesésben és az orkán erejű szélben. A központ csak két postást küldött ebben az időben kézbesíteni. Egymásra kellett vigyázniuk, hogy ne essenek el az úton.

Egy Károlyváros melletti kistelepülést pár óra alatt teljesen betemetett a hó. Csak hókotrók segítségével lehetett megközelíteni. A környező településeken pedig a hadsereg tisztította meg az idős emberek házaihoz vezető utat és több napra elegendő tüzifát vittek mindenkinek.

Néhány főútvonal teljesen járhatatlanná vált a Zágrábot a tengerparti Fiumével összekötő szakaszon. A Splitből Zágrábba tartó vonaton pedig 16 órát vesztegeltek az utasok, mivel a szerelvény elakadt a hóban.