Nem találták a vénáját - leállították a kivégzést

 

Greg Abbott texasi kormányzó helyi idő szerint csütörtökön leállította egy gyilkosság miatt elítélt férfi halálbüntetésének végrehajtását, miután a rab családja kegyelmet kért, Alabamában pedig nem találtak az elítélten megfelelő vénát a méreginjekció bekötéséhez.

Texasaban a 38 éves Thomas Whitakert azért ítélték el, mert 2003-ban meggyilkolta 51 éves anyját és 19 éves öccsét. Apját pedig mellbe lőtte. A mélyen vallásos apa azt mondta, megbocsátott fiának, és nem akarja, hogy kivégezzék. Mint mondta: a halálbüntetés végrehajtása csak növelné fájdalmát. Az illetékes texasi testület az elítélt apjának szívhez szóló érvelése után egyhangúlag azt javasolta kedden, hogy a férfi kapjon kegyelmet.

A republikánus Greg Abbott életfogytiglani halálbüntetésre változtatta az elítélt büntetését, kizárva a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét. Legutóbb több mint 10 éve volt példa hasonlóra Texasban.

Alabama szövetségi államban is leállítottak egy kivégzést. A 61 éves Doyle Hammet azért ítélték halálra, mert 1987-ben meggyilkolt egy motelalkalmazottat. Hamm kivégzését néhány órával elhalasztották, hogy az amerikai legfelsőbb bíróságnak maradjon ideje fellebbezésének megvizsgálására. Hamm ügyvédjei azzal érveltek, hogy a férfi halálos beteg, és az erei olyan állapotban vannak, amely nem teszi lehetővé a méreginjekció beadását. Ezt követően a büntetés végrehajtását leállították, mert a szövetségi hatóságoknak nem volt elég idejük felkészíteni a rabot, mert a kivégzés az adott napra van kitűzve, és éjfél utánig húzódott volna a végrehajtás előkészítése – mondta el Bob Horton illetékes szóvivő.

Floridában viszont kivégezték a 47 éves Eric Branch-et, mert 1993-ban megerőszakolt és meggyilkolt egy főiskolai hallgatót – közölték a helyi hatóságok. Ő volt a negyedik ember, akit az idén az Egyesült Államokban kivégeztek, az előző három halálos ítéletet Texasban hajtották végre.