Történelmi realitássá válhat az iszlamizáció Európában

 

Egy Frontex-jelentés azt mondja: ugyan kevesebb illegálisan érkező bevándorlót regisztráltak tavaly, de a folyamat azt mutatja, hogy továbbra is erős migrációs nyomásra lehet számítani.

„2018-ra vonatkozóan nem változnak a feladatok, hiszen az embercsempészek folyamatosan keresik az új útvonalakat Európa irányába, és látjuk azt, hogy a Balkánon – Magyarországot kikerülve – Románián, Bosznián, Horvátországon és Szlovénián keresztül alakítottak ki egy másik útvonalat” – mondta Horváth József, a katonai titkosszolgálatok volt főigazgató-helyettese a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az Iszlám Állam harcosai a szíriai Raqqa városában egy katonai felvonuláson 2014. június 30-án (Fotó: Reuters/Stringer)

Illusztráció (Fotó: Reuters/Stringer)

A tengeri útvonalak továbbra is élnek, azonban ott ismét egy alternatív utat keresnek, ami pillanatnyilag Spanyolország felé mutat, hiszen Olaszországban választások lesznek, és adott esetben az olaszok is lezárhatják a tengeri határaikat – közölte a szakértő.

A Migrációkutató Intézet tanulmánya azt vizsgálta, hogy a migráció hogyan jelenik meg az arab sajtóban. Az arab sajtó egy része szerint az elvándorlás az iszlám terjesztésének az eszköze, és Eurábia 2050-re valósággá válhat – mutat rá a Migrációkutató Intézet.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelőjében arról beszélt, hogy Európa nagyvárosaiban máris bizonyos iszlám többség mutatkozik. Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint ezzel a veszéllyel már együtt él Európa, csak sok politikus továbbra is „homokba dugja a fejét”.

„A migrációval kapcsolatos statisztikákat tekintve, ha ilyen formában folytatódik a szervezett és az illegális bevándorlás, egyfajta történelmi realitássá válhat az iszlamizáció Európában. Svédországban 2050-re akár már iszlám többség is kialakulhat” – hangsúlyozta a szakértő.