Kanyaróban halt meg egy egészségügyi dolgozó Szerbiában

 

Meghalt az első egészségügyi dolgozó Szerbiában a kanyaró szövődményeitől. A Szerbiai Klinikai Központ betegkísérője az intézmény endokrinológiai osztályán dolgozott. Nem hivatalos információk szerint már hosszabb ideje nem járt munkába krónikus betegsége miatt.

Most már nemcsak a páciensek között történt haláleset, hanem az egyik egészségügyi dolgozó is elhunyt. A szerbiai egészségügyi minisztérium azért, hogy minél inkább csökkentse a kanyaró terjedését elkezdte a védőoltások beadását azoknak a nővéreknek és orvosoknak, akik azt gyermekkorban nem vették fel. Ez leginkább Dél- és Közép-Szerbiára jellemző. A vajdasági egészségügyi dolgozók többsége még gyerekkorában felvette a védőoltást.

Az elmúlt napokban több mint egy tucat új kanyarós esetet regisztráltak a Szerbiai Klinikai Központban. Így már összesen 46 személyt kezelnek a kanyaró okozta szövődmények miatt, közülük hármat az intenzív osztályon. Goran Stevanovic, az intézmény igazgatója elmondta, a beszállítottak száma nem számít magasnak.

Ebben az időszakban a legfiatalabb fertőzött egy kéthetes baba volt, a legidősebb pedig 65 éves. A betegek többsége az öt évnél fiatalabb gyerekek és a 30 évnél idősebbek közül kerülnek ki.

Néhány nappal ezelőtt egy 30 éves belgrádi nő vesztette életét a kanyaró szövődményei miatt. Tavaly októbertől február 20-ig Szerbiában csaknem 2400 kanyaróval fertőzött személyt regisztráltak. Ebből több mint 1200 beteget Belgrádban.

Észak-Vajdaságban nincs ok az aggodalomra – nyilatkozta Nebojsa Bohucki. A járványügyi szakorvos szerint Belgrádban és Szerbia más részein azért terjedt el a betegség, mert a lakosok nagy hányada nem veszi fel a védőoltásokat.

A szakemberek szerint az iskoláskor előtti gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, mivel az óvodában kaphatják el a legkönnyebben a betegséget. A szakorvosok a védőoltás fontosságát hangsúlyozzák. Mint mondják, a védőoltással pedig nemcsak magunkat, hanem embertársainkat is megvédjük, ugyanis csak a vakcinával lehet megállítani a kanyaró terjedését.