Livánia nem támogatja az uniós nyomásgyakorlást Lengyelországra

 

Litvánia ellenzi, hogy az Európai Unió nyomást gyakoroljon Lengyelországra, és nem támogatja, hogy Varsót megfosszák szavazati jogától az Európai Tanácsban – szögezte le szombaton Dalia Grybauskaite litván elnök, miután találkozott Andrzej Duda lengyel államfővel, aki a balti ország függetlensége kikiáltásának 100. évfordulós ünnepségén vett részt Vilniusban.

„Egyetlen országgal, így Lengyelországgal szemben sem támogatjuk az erő alkalmazásán alapuló módszereket” – jelentette ki a litván elnök a sajtószolgálata szerint.

Göteborg, 2017. november 17. Dalia Grybauskaite litván államfő érkezik az Európai Unió szociális jogokkal foglalkozó egynapos csúcstalálkozójára a svédországi Göteborgban 2017. november 17-én. (MTI/EPA/TT/Jonas Ekströmer)

„Litvánia nem támogatja az erő pozíciójából történő szavazást Lengyelország ellen. Megállapodás elérésére szólítjuk fel a feleket” – mondta Grybauskaite litván elnök. Emlékeztetett, hogy Vilnius hasonló szellemben foglalt állást a kötelező menekültkvóta elutasítása és a lengyel igazságügyi reform kapcsán is.

 Az Európai Bizottság 2017 decemberében indított eljárást Lengyelországgal szemben az uniós alapszerződés 7-es cikke szerint a vitatott igazságügyi reform miatt. Az eljárás nyomán felfüggeszthetik Varsó szavazati jogát az Európai Tanácsban.