Gáztámadással vádolják Törökországot

 

Szíriai kurd és állami sajtóorgánumok azzal vádolták meg szombaton a törököket, hogy gáztámadást hajtottak végre az ország északnyugati részén, Afrín körzetében.

Arról számoltak be, hogy helyi orvosok szerint hat embert vittek kórházba légzési nehézségekkel, hányással és bőrkiütésekkel, miután Törökország szerintük mérges gázzal töltött lövedékeket lőtt ki a térségben. Az AP amerikai hírügynökség hangsúlyozza, hogy a jelentéseket független forrásból nem lehet megerősíteni. A szíriai állami hírügynökség szerint Törökország mérgező anyagot tartalmazó lövedékeket lőtt ki egy falura Afrín közelében, ami miatt hat fulladozó civilt vittek kórházba.

Törökország részese a vegyifegyver-tilalmi egyezménynek. Egy török forrás a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: Törökország soha nem vetett be vegyi fegyvert szíriai műveleteinél, és különös gondot fordít a civil lakosság védelmére. ”Ezek alaptalan vádaskodások” – szögezte le a diplomata a Reutersnek a gáztámadással kapcsolatos kérdésre, hozzátéve: sötét propaganda az az állítás, hogy hat ember török gáztámadásban sérült meg.