Washington: vádemelés a választásokba való beavatkozás miatt

 

Vádemelés történt több orosz állampolgár és szervezet ellen az amerikai választásokba való állítólagos beavatkozás ügyében.

Vádat emelt tizenhárom orosz állampolgár és három orosz szervezet ellen a 2016-os amerikai választásokba és a politikai folyamatokba való állítólagos orosz beavatkozás miatt az ügyben összehívott esküdtszék – közölte pénteken Robert Mueller különleges ügyész hivatala Washingtonban.

A Mueller vezette vizsgálóbizottság szerint a vádlottak megsértették az amerikai törvényeket, és beavatkoztak a választásokba és az amerikai politika folyamatokba. A vádpontok között összeesküvés, csalás, banki csalás és személyazonossági adatok eltulajdonítása szerepel.

Bírósági dokumentumokból kiderült: az amerikai kormányzat szerint az orosz beavatkozás már 2014-ben megkezdődött. Rod Rosenstein miniszterhelyettes elmondta: a vádlottak közül néhányan – létező amerikai állampolgároktól ellopott hamis személyazonossági adatokkal, társadalombiztosítási kártyákkal és bankszámlákkal – amerikai állampolgároknak adták ki magukat, s így hoztak létre internetes platformokon oldalakat és e-mail-fiókokat, amelyeken főleg a bevándorlásról, a Fekete Életek Számítanak nevű afroamerikai mozgalomról és vallási kérdésekről tettek közzé bejegyzéseket és álhíreket.

Amerikai számítógépes hálózatokat használtak, hogy elrejtsék valódi identitásukat, s amerikai politikai aktivistáknak mondva magukat tettek közzé hamis híreket és bejegyzéseket. Ekként vették fel a kapcsolatot Donald Trump kampányával kapcsolatban álló gyanútlan emberekkel is.

Rosenstein kifejtette azt is: internetes bejegyzéseikben a vádlottak az akkor még elnökjelölt Trumpot dicsérték és demokrata párti vetélytársát, Hillary Clintont becsmérelték, és „stratégiai céljuk az volt, hogy viszálykodást szítsanak az amerikai politikai életben, beleértve a választási kampány időszakát is”.

Rod Rosenstein leszögezte: a vádlottak egyik fő célja az amerikai demokráciába vetett hit csorbítása volt, de ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a választási eredményt az oroszok nem tudták befolyásolni.

Abszurdnak nevezte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője az amerikai nagyesküdtszék pénteken bejelentett vádemelését, amely szerint 13 orosz állampolgár és három orosz jogi személy beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba.

„Tizenhárman voltak az amerikai igazságügyi minisztérium szerint, tizenhárman a szakszolgálatok milliárdos költségverésével szemben? A felderítéssel és az elhárítással szemben, a legújabb technikákkal szemben? Abszurdum? Igen. De ez az amerikai politikai valóság” – írta a Facebook-on Zaharova.