Szaakasvili Lengyelországból Hollandiába utazik

 

Lengyelországból Hollandiába utazik szerdán Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök, aki terveiről a Rusztavi-2 georgiai tévének nyilatkozott.

Azt mondta, hogy Hollandiából indulva bejárja Európát. Tervbe vett találkozói vannak Belgiumban, Németországban, Franciaországban és Lengyelországban. Ismét élesen bírálta a kijevi és tbiliszi hatóságokat, hozzátéve, hogy folytatja harcát az ukrajnai és georgiai hatalomváltás kivívásáért.

A politikus, akit hétfőn Ukrajnából kitoloncoltak Lengyelországba, hangsúlyozta: Varsóban nagyon szívélyesen fogadták, és állami védelemben részesítették. Azzal a kéréssel fordult a kijevi körzeti közigazgatási bírósághoz, hogy minősítsék törvénytelennek kitoloncolását Ukrajnából Lengyelországba. Erről szerdán számolt be a hivatal sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint a felperes arra kérte a bíróságot, hogy ismerje el törvénytelennek az illetékes állami szervek, az ukrán migrációs szolgálat, a határőrség és a belügyminisztérium kedden végrehajtott akcióját, amikor a volt georgiai elnököt előző tartózkodási helyére – Lengyelországba – toloncolták vissza.

Szaakasvili kilenc éven át, 2013-ig volt Georgia elnöke, majd a Viktor Janukovics oroszbarát elnököt megbuktató 2014. évi népfelkelés után Ukrajnában telepedett le, felvette az ukrán állampolgárságot, és 2015-2016-ban – Petro Porosenko szövetségeseként – Odessza megye kormányzója volt, amíg össze nem különbözött az ukrán elnökkel, és meg nem fosztották állampolgárságától.

Mivel korábban már georgiai állampolgárságától is megfosztották, jelenleg hontalan. Szaakasvilit az ukrán főügyészség hivatalosan azzal gyanúsítja, hogy erőszakos hatalomátvételre készült az országban, együttműködve az Oroszországba menekült Janukovics környezetével.