Rászorulókat segít az Ökumenikus Segélyszervezet az MJVSZ adományából Kárpátalján

 

Téli tüzelőt, élelmiszert, tisztálkodási és egészségügyi eszközöket adott át a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) 100 millió forintos adományából megvalósuló segélyprogramja első szakaszának lezárásaként egy nagycsaládnak és egy egyedül élő idős embernek az Ökumenikus Segélyszervezet szerdán Beregszászon és egy vele szomszédos településen.

A segélyadományok szétosztásában részt vett Szita Károly, az MJVSZ elnöke, aki az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a kelet-ukrajnai konfliktus következményei, így a gazdasági nehézségek és a nemzeti valuta elértéktelenedése különösen nehéz helyzetbe hozta, sok esetben nélkülözésre kárhoztatta Kárpátalja lakosságát.

2004. december 23. Meleg ételt adnak a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet aktivistái. Képünk illusztráció. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

A térségben élő mintegy 150 ezer magyar ember gondjait is átlátva, 2017 őszén az MJVSZ 100 millió forintot ajánlott fel a rászorulók támogatására – tette hozzá. A segélyadományok átadása kapcsán kiemelte: szomorú látni, milyen nehézségekkel küszködik a segélyadományban részesített kilencgyermekes beregszászi család, amelynek feje az év kilenc hónapjában több ezer kilométerre dolgozik a szeretteitől, hogy eltarthassa őket. Felfoghatatlannak nevezte, hogy egyedül élő idős embereknek alig 15 ezer forintnak megfelelő nyugdíjból kell tengődniük.

Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete kiemelte, az MJVSZ százmilliós adományából megvalósuló mostani segélyprogram egyéves időtartamú, és a szerdán lezáruló első szakasza 16,2 millió forint értékű.

Ennek keretében tavaly november óta Beregszászon és 40 környező településen 900 család részesült támogatásban, amelyből mintegy 600 család élelmiszer- és higiéniai csomagot, 200 háztartás pedig fél-féltonnányi biobrikett tüzelőt kapott – emlékeztetett.