Erős síszezont várnak Szlovákiában

 

Erős téli szezonban bíznak idén a szlovák turisztikai szakemberek. A sok csapadék miatt korábban nyíltak a síközpontok, és a lejtők azóta is havasak. Donovalyn természetes és mesterséges hó is van, és folyamatosan érkezik friss csapadék. Itt elsősorban a visegrádi országokból érkező vendégek töltik meg a síterepet.

Az Alacsony-Tátra és a Kis-Fátra közötti Dóvalon 50-60 centiméteres jelenleg a hóréteg. A folyamatos friss csapadéknak köszönhetően a síközpontban érezhetően sok a turista. Szlovák turisztikai szakemberek szerint Dóval kifejezetten kedvelt úticél az egynapos turisták körében. Közülük kiemelkedően sok a magyar vendég.

Lesiklani készülnek síelők a Dóval (Donovaly) téli üdülőhely fölött magasodó Hóparkban 2011. március 13-án. (MTI/TASR/Jozef Durnik)

Turistáink elsősorban Szlovákiából, Magyarországról, Lengyelországból és Csehországból érkeznek. Most vannak vendégeink Alsó-Ausztriából is, de jóval kevesebben. Elmondhatom, hogy Dóval elsősorban a visegrádi országok kedvelt célpontja – mondja a marketing menedzser.


A hazai vendégek mellett a többi szlovákiai síközpontban is kiemelkedően sok a lengyel, a magyar és a cseh vendég. A tavalyi évben több mint 100 ezer magyar turista érkezett Szlovákiába, akik átlagosan 2,1 éjszakát töltöttek el.

A szlovák síközpontokban most arra törekszenek, hogy a téli sportoláshoz elegendő hómennyiséget megtartsák húsvétig, hiszen akkor kiemelkedő szezont zárhatnak áprilisban.