A reptéri mosdóban végzett érzelmi támaszával egy utas

 

"Vagy lehúzza a vécén vagy elengedi" – ez a két választási lehetősége volt egy amerikai nőnek, aki érzelmi támaszállatával, Kaviccsal készült felszállni a Spirit Airlines egyik járatára, de a beszálló kapunál visszafordították.

Az United páva-botránya után egy rágcsáló életébe került az amerikai légitársaságok támaszállatokra vonatkozó előírásainak következetlen alkalmazása. A főiskolás Belen Aldecosea egy fapados járaton váltott jegyet Baltimore-ból Floridába, de a nyakán növekvő duzzanat miatt még az út előtt egy hörcsögöt vásárolt magának érzelmi támasznak. A légitársaság telefonon biztosította afelől, hogy felviheti Kavicsot a repülőre.

 

Mikor megérkezett a reptérre, a Spirit munkatársai közölték vele, hogy nem utazhat rágcsáló egyik járatukon sem. Egyikük állítólag azt javasolta neki, hogy szabadon engedhet az állatot vagy le is húzhatja a vécén. Mivel a lány nem akarta, hogy Kavics megfagyjon a hidegben, állítása szerint inkább lehúzta a vécén, majd tíz percig a fülkében sírt.

Csak a hörcsög volt ártatlan?

A fiatal nő eljárást akar indítani a légitársaság ellen, de a Spirit tagadja, hogy a rágcsáló elpusztítását javasolta volna az utasnak. Állításuk szerint „megdöbbenve értesültek arról, hogy az egyik utasuk úgy döntött, hogy saját kezével vet véget háziállata életének”. Az állatvédő csoportok szerint a lány és a légitársaság ellen is eljárást kellene indítani a hörcsög meggyilkolása miatt – a Spirit esetében persze előbb meg kell bizonyosodni afelől, hogy a dolgozó valóban a hörcsög lehúzását javasolta az utasnak.

Bár Kavicsot már semmilyen döntés nem támaszthatja fel, ideje lenne, hogy a légitársaságok fontolóra vegyék a jól viselkedő támaszállatokra vonatkozó szabályok enyhítését – írja az Economist, bár az írása szerint erre nincs sok esély, amíg az amerikai légitársaságok sokszor az utasokat sem kezelik emberként.