Mintegy kilencven milliárd dollárra rúg Irak újjáépítése

 

Szakértők szerint összesen 88,2 milliárd dollárra (mintegy 22 500 milliárd forintra) van szükség ahhoz, hogy újjáépítsék Irakot az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen folytatott háború után – mondta el a bagdadi tervezési minisztérium hétfőn.

Az Irak újjáépítéséről szóló kuvaiti nemzetközi konferencia megnyitóján a tárca egyik vezető beosztású munkatársa, Kuszaj Abdel-Fattáh elmondta, hogy rövidtávon 22 milliárd dollárra (több mint 5600 milliárd forintra) van szükség. Abdel-Fattáh szerint a lakhatás a legégetőbb kérdés, miután a hároméves háború hatalmas pusztítást végzett az ország északi részén. Összesen mintegy 138 ezer lakóépület rongálódott meg, ennek fele teljesen megsemmisült – hangsúlyozta Musztafa al-Hiti, az illetékes iraki újjáépítési alap elnöke.

Az iraki kormányerők egyik tagja áll egy bombatalálatot kapott épület romjai közt a közép-iraki Ramádi belvárosában –  képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA)

Az iraki kormányerők egyik tagja áll egy bombatalálatot kapott épület romjai közt a közép-iraki Ramádi belvárosában – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA)

A háromnapos kuvaiti donorkonferencián politikai tisztségviselők, a civil szféra, valamint a magánszektor képviselői vesznek részt. Civil szervezetek hétfőn 330 millió dolláros (84 milliárd forintos) humanitárius segélyt ajánlottak fel Iraknak – jelentette a KUNA kuvaiti állami hírügynökség. ”Irak újjáépítésével visszatérhet a remény az országba” – mondta a tervezési minisztériumot vezető Szalmán al-Dzsumajli. Dzsumajli szerint Irak újjáépítése a stabilitásra vágyó nemzetközi közösség felelőssége is.

A szélsőségesek elleni nemzetközi koalíciót vezető Egyesült Államok nem tervezi, hogy pénzzel segíti Irakot a kuvaiti konferencián – húzták alá amerikai tisztségviselők. Irakot a nyolcvanas évek óta több háború sújtotta, a legutóbbi, az Iszlám Állam elleni, csupán két hónappal ezelőtt ért véget. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az összegyűjtött összegeknek a szélsőségesek kegyetlenkedései elől elmenekült lakosok önkéntes hazatérését is fedezniük kell. A főbiztosság iraki munkatársa, Bruno Geddo közleményében rámutatott, hogy a belső menekültek száma 2,6 millió. Geddo szerint az ő hazatérésük a béke és a stabilitás egyik záloga.