Már drónokat is bevetnek az ukrajnai cigarettacsempészek

 

Kárpátalja Szlovákiával és Romániával határos részein egyre gyakrabban veszik igénybe a modern távirányítású technológiákat a bűnözők. Magyarország felé azonban továbbra is javarészt a Tiszán keresztül próbálják eljuttatni az illegális szállítmányokat.

Az egyre megfizethetőbb drónokban nem csak az innovatív vállalatok, hanem a csempészek is egyre nagyobb fantáziát látnak. Az Ukrajnából az Európai Unió felé irányuló illegális cigarettakereskedelem jelentős haszonnal kecsegtet, ám az elmúlt években megerősödött a hatósági fellépés.

A szigorú közúti határellenőrzések miatt az autóba, vagy kamionba rejtett szállítmányok kezdenek visszaszorulni. Az új helyzet a bűnözőket is hatékonyabb szállítási módszerek felé orientálja. A csempészek újabban már drónokat is bevetnek, hogy átjuttassák a határon illegális portékájukat.

drón2

A távirányítású repülőeszközök korlátozott hatótávolsága miatt a „légi szállítás” javarészt a határ közvetlen közelében zajlik. A drónt és a cigarettacsomagokat rendszerint autóval szállítják a határsávba, majd az eszköz beüzemelése után több részletben juttatják át a csempészárut, amelyet a másik oldalon rendszeresen várnak, bár olyan esetekről is beszámolt a helyi sajtó, amikor a lebukás veszélyét csökkentve, csak később mentek az illegális áruért.

Nyáron a szlovák-ukrán határon fogtak el a határőrök két csempészt, akik több ezer doboz cigarettát próbáltak átjuttatni Szlovákiába. A lefoglalt dohányáruról és a csempészdrónról videófelvételt is közölt az ukrán hatóság.

Szelek szárnyán

Portálunk megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) is, hogy tapasztaltak-e hasonló tevékenységet a magyar-ukrán határon. Az adóhatóság egyetlen esetről tud, ahol felmerült a lehetősége, hogy drónokat vetettek be a csempészek. A NAV tájékoztatása szerint az ukrán határ menti Zsurk község egyik lakója korábban arról értesítette a polgárőrséget, hogy a háza kertje felett zúgást hallott és egy repülő tárgyat látott.

Ezután egy puffanó hangot hallott, majd a zúgó tárgy Ukrajna irányába távolodott. A helyszínre érkező polgárőrök és rendőrök átkutatták a környéket és egy fekete dobozban 220 doboz ukrán cigarettát találtak, amiről értesítették a NAV pénzügyőreit.

Az adóhatóság képviselője felhívta a figyelmet, hogy az olcsó drónok távirányítási távolsága kicsi. Az olyan készülékek, amelyek több kilométer távolságot is képesek leküzdeni, már viszonylag drágák, így az ezzel járó költség és a fokozott lebukás veszélye miatt nem feltétlenül éri meg a csempészeknek ez a módszer, véli a NAV munkatársa.

cigaretta

A levegőben zajló csempészettel kapcsolatban megjegyezte, hogy a korábbi években előfordult, hogy nagyobb fesztávolságú „papírsárkányra” erősítettek néhány doboznyi cigarettát, és a széljárást kihasználva próbálták azt a zöldhatáron át Magyarországra juttatni. Ám ezzel egyszerre csak kis mennyiség szállítható és az ilyen eszközt viszonylag magasan kell szabadon engedni, így az napközben könnyen észlelhető, éjszaka pedig követhető, ha fényforrást erősítenek rá – számolt be az adóhatóság képviselője.

A NAV munkatársa fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a magyar légtérvédelem alapvetően nem az adóhatóság feladata, de amennyiben a pénzügyőrök Magyarország légterébe történő behatolást észlelnek, azt haladéktalanul jelzik a társhatóságok felé és ha arra van mód, követik a berepülő eszközt.

A tiszai határszakasz mentén ugyanakkor még mindig az úsztatásos módszerrel próbálkoznak a csempészek – emelte ki az adóhatóság képviselője. Mint elmondta: ilyenkor különböző házilag összetákolt úszó alkalmatosságokat (pl. összekötözött hordókat, gumicsónakokat, stb.) használva próbálják átjuttatni a határon a csempészárut.