Húsz év után sincs szövege a boszniai himnusznak

 

Úgy tűnik, ezúttal sem sikerült kompromisszumra jutni a húsz éve használt, instrumentális himnusz szövegéről a boszniai politikusoknak, noha úgy látszott, az idén sikerül megegyezniük.

A balkáni oknyomozó újságírói hálózat, a BIRN szerdai beszámolója szerint a boszniai parlamenti képviselők kezdeményezték, hogy írjanak ki pályázatot a himnusz szövegére, a honatyák azonban nem tudtak megegyezni abban, hogy mit kellene tartalmaznia a megírandó szövegnek.

2016. május 25., Bosznia-Hercegovina, Szarajevó városának egy részlete. (Fotó: Vermes Tibor, demokrata.hu)

2016. május 25., Bosznia-Hercegovina, Szarajevó városának egy részlete.
(Fotó: Vermes Tibor, demokrata.hu)

Bosznia-Hercegovina – Spanyolország mellett – azon kevés európai országok egyike, amely himnuszának nincs hivatalos szövege.

Miután az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni egyezményt követően létrejött Bosznia-Hercegovina, az egyik legismertebb boszniai énekes-dalszerző, Dino Merlin írt himnuszt az ország számára Egyetlen egy vagy (Jedna si jedina) címmel egy ismert bosnyák szerelmi nóta dallamára.

1998-ban azonban ezt a himnuszt az Intermezzo című, csak instrumentális zenére cserélték azzal az indoklással, hogy az 1995-ös himnuszban nem esik szó az országban élő szerb és horvát népcsoportról, így az diszkriminatívnak számít. A himnusz szövege egyébként a bosnyák népet sem említette.