A köd miatt elmarad a montenegrói miniszterelnök koszovói látogatása

 

Az óriási köd miatt kedden nem tudott leszállni Pristinában Dusko Markovic montenegrói miniszterelnök repülőgépe, ezért a látogatást a jövő hétre halasztották – közölte a montenegrói kormány.

A montenegrói miniszterelnök Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök meghívására érkezett volna Pristinába, hogy a két ország kapcsolatáról, illetve a Montenegró és Koszovó között fennálló határvitáról tárgyaljon.

Pristina, 2017. június 11. Ramush Haradinaj koszovói elnök és felsége voksolnak. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

1999 óta ez lett volna az első alkalom, hogy montenegrói kormányfő látogat Koszovóba, annak ellenére, hogy nem voltak komolyabb vitás kérdések az utóbbi években, Podgorica például a térségben az elsők között ismerte el Koszovó függetlenségét.

Utazása előtt a koszovói közszolgálati televíziónak azt mondta: Podgorica lezártnak tekinti a határ kérdését, a kétoldalú egyezményt 2015-ben írták alá, és azt a montenegrói parlament már ratifikálta, így azt nem lehet újratárgyalni. A labda most a koszovói fél térfelén pattog, a pristinai parlamentnek is meg kell szavazni a becikkelyezést.

A határmegállapodást azért ellenzik egyes politikusok, mert általa több mint 8000 hektárnyi koszovói terület jutna a szomszédos Montenegrónak. Az egyezmény ratifikálása az egyetlen – még fennálló – feltétele annak, hogy az Európai Unió eltörölje a Koszovóval szembeni vízumkényszert.

Mindazonáltal ez a kérdés vezetett az előző kormány bukásához, így a politikusok nagyon óvatosan nyúlnak hozzá. Mivel nemzetközi megállapodásról van szó, a képviselők kétharmadának támogatására van szükség ahhoz, hogy a parlament elfogadhassa. A pristinai képviselőház vezetése azonban egyelőre nem akarja napirendre tűzni a kérdést.