Rijád kilőtte a jemeni felkelők egyik ballisztikus rakétáját

 

A szaúd-arábiai védelmi erők megsemmisítették hétfőn a jemeni húszi felkelők egyik ballisztikus rakétáját, amelyet a királyság délnyugati részén található Hamísz-Musait felé lőttek ki – mondta el Turki al-Máliki, a jemeni kormányerőket légierővel támogató arab koalíció egyik szóvivője.

Máliki azzal vádolta az Irán támogatását élvező síita lázadókat, hogy “szándékosan sűrűn lakott, civil területeket” vettek célba. A rakétát helyi idő szerint reggel fél nyolc körül fogták el – tette hozzá a szóvivő. Máliki ellenségesnek minősítette a húszik támadását, amely szerinte újból megmutatta, hogy az iráni rezsim támogatja a felkelőket.

A húszi felkelők irányítása alatt álló al-Maszíra televízió ezzel szemben arról számolt be, hogy “az Aszír régióbeli Hamísz-Musaitban található Feiszal király katonai bázis ellen kilőtt” rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta “elérte célpontját”. A hír hitelességét egyelőre nem erősítették meg hivatalosan.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok többször vádolta meg azzal Iránt, hogy fegyvereket, rakétákat szállít a jemeni fővárost, Szanaát ellenőrzésük alatt tartó húsziknak. Teherán tagadja ezt, de az ENSZ szakértői januári jelentésükben arra a következtetésre jutottak, hogy az iszlám köztársaság megsértette a világszervezet jemeni fegyverembargóját, és drónokkal, valamint ballisztikus rakétákkal látta el a lázadókat.

A húszik több rakétát lőttek ki az elmúlt hónapokban Szaúd-Arábiára, ezeket azonban a szaúdi félnek sikerült megsemmisítenie. A Rijád vezette arab koalíció 2015 márciusa óta harcol a nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán az Irán támogatását élvező húszi lázadók ellen. Az ENSZ szerint a jemeni konfliktus eddig csaknem tízezer halálos áldozatot követelt, és a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett.