Hollandia hivatalosan visszahívja törökországi nagykövetét

 

Hollandia hivatalosan is visszahívja Ankarába akkreditált nagykövetét, aki 2017 márciusa óta nem tudja ellátni feladatait ankarai állomáshelyén - közölte a holland külügyminisztérium hétfőn.

A tárca nyilatkozata szerint mindaddig, amíg a holland nagykövet nem térhet vissza állomáshelyére, addig Hollandia nem ad engedélyt arra, hogy az új, Hágába akkreditált török nagykövet átadja megbízólevelét.

Halbe Zijlstra holland külügyminiszter. (PA/ATEF SAFADI)

Halbe Zijlstra holland külügyminiszter kijelentette, a két ország számos kétoldalú tárgyalást folytatott, de a megbeszélések nem hoztak megoldást a kapcsolatok normalizálására. Hozzátette, a Hágába akkreditált török ügyvivőn keresztül továbbították a nagykövet visszahívásáról hozott kormánydöntést.

Hollandia és Törökország között tavaly márciusban diplomáciai vitát okozott, hogy a holland hatóságok nem engedték meg két török miniszternek, hogy Rotterdamban részt vegyenek az elnöki rendszer bevezetéséről döntő, április 16-i török népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen.

Recep Tayyip Erdogan török elnök náci maradványnak és fasisztának nevezte a holland kormányt, a külföldön lévő ankarai holland nagykövettel pedig közölték, hogy „egy ideig” ne térjen vissza Törökországba.