Döbbenetes erejű országos vihar tombolt Montenegróban

 

Montenegróban a hétvégén viharos időjárás tombolt, ami miatt a helyi illetékes hatóságok vörös riasztást adtak ki az ország egész területére. Az Adriáról a szárazföldre érkező nedves légörvény pénteken és szombaton erős esőzésekkel, orkán erejű szél kíséretében, villámlással és mennydörgéssel söpört végig a balkáni országon

Az orkán erejű szél átlagosan 80 km/h sebességgel fújt, ami néhol meghaladta a 100 km/h sebességet is. A pusztító vihar tetőket rongált meg, fákat csavart ki tövestől, és jelentős károkat okozott az ország elektromos hálózatában, aminek következtében számos település maradt villanyáram nélkül.

Az egész ország területén kiöntöttek a kisebb folyók, hegyipatakok léptek ki a medrükből, elárasztották az útvonalakat, földcsuszamlások, hegyomlások és vizes áradatok nehezítették a közlekedést. A legkritikusabb helyzetet a Moraca kanyon völgyéből  jelentették, ahol az áradat eltorlaszolta az utakat.

Kolasin városa mellett, a Belgrád-Bar vasútvonalra mintegy hét tonnányi szikla és sárlavina zúdult, ami lehetetlenné tette a közlekedést. Egyes helyeken négyzetméterenként 50-től 100 milliméternyi eső hullott, ami a déli területeken a 200 millimétert is meghaladta. Különösen sok csapadék esett a magasabban fekvő hegyes részeken. Az ország régi fővárosában – Cetinjében – 330 milliméter csapadék zúdult, a város központja árban úszott, a helyi hatóságok rendkívüli állapotot hirdettek.

A rendkívül csapadékos hurrikán miatt a nagyobb folyók – a Tara, a Lim és a Moraca – vízszintje méterekkel megnőtt és aggasztó méretekben tovább emelkedik az árhullám. A hegyekből lezúduló patakok és a hirtelen beállt hóolvadás miatt további áradásokra számítanak a szakemberek. Prijepolje és Priboj városánál huszonnégy óra alatt több méterrel megnőtt a vízszint.

A viharos – Jugo nevű, közismert – déli szél több méteres hullámokat korbácsolt fel az Adrián. A Montenegróra törő ciklon – dacára a téli időszaknak – szokatlan meleget és nedves léghullámokat hozott a régióba, 10 és 15 celsius fokokat mértek a meteorológiai állomások, aminek következtében  a hóréteg az ilyenkor szokásos 60 centiméterről 50 centiméterre olvadt.

A szakemberek vasárnapra várják a vihar csillapodását és a helyzet stabilizálódásában bíznak.