Töröltette a Michelin-kalauzból az éttermét a francia sztárséf

 

Stresszelték a csillagok, ezért töröltette háromcsillagos éttermét a Michelin legújabb gasztronómiai kalauzából egy francia sztárséf. Sebastian Bras azt mondta, hatalmas nyomás volt nap mint nap megfelelni a csillagoknak, ezért inkább önként lemond róluk. A Michelin pedig eleget tett a kérésnek. A séf azt ígéri, mostantól sokkal felszabadultabban kreál az edigieknél is különlegesebb és minőségibb ételkölteményeket.

Sebastian Bras 2009-ben apjától vette át a Le Suquet (Lő Szüké) irányítását. Az aprócska Laguiol településen található étterem 18 évvel ezelőtt kapta meg a legjobb minősítést, azaz a három csillagot a világhírű Michelin-kalauz ítészeitől.
Noha a csillagokat mindig az éttermek kapják, az elismerés a konyhafőnököt is illeti.

Csaknem 20 év után azonban Sebastian Bras példátlan döntésre szánta el magát. Arra kérte a Michelint, hogy fossza meg éttermét azoktól a csillagoktól, amelyekről a legtöbb séf egész életében csak álmodozhat.

A sztárséf azzal indokolta elhatározását, hogy nem bírja tovább a nyomást, és már képtelen felszabadultan alkotni a csillagok okozta stressz miatt. A Le Suquet konyháján naponta ötszáz étel készül, amelyek közül a Michelin névtelen, inkognitóban érkező kóstolói bármelyiket letesztelhetik. Így a konyhafőnöknek szinte minden nap a legjobb teljesítményt kell nyújtania, figyelme egy pillanatig sem lankadhat. Ez pedig már úgy tűnik sok volt a 47 éves séfnek.

Nagyon örültünk ezeknek a csillagoknak, fontos volt számunkra az elismerés, de ma már szeretném nyugodt lelkiállapotban , de ugyanolyan minőségben vezetni az éttermet . Ám sokkal felszabadultabban, és jóval több derűvel – mondta a világ egyik legismertebb séfje.

A Michelin igazgatósága tiszteletben tartotta az étterem vezetőjének kívánságát, és a 2018-as kiadványban már egyáltalán nem szerepeltetik a vendéglátóhelyet. Sebastian Bras munkatársai megértéssel fogadták a sztárséf elhatározását.

Sebastian Bras pedig azt ígérte, a csillagok nélkül is arra törekszik majd, hogy a jövőben is gasztronómiai remekműveivel elkápráztassa a vendégeket.