„Koszovó nem jelent egyet a krízis fogalmával”

 

A Deutsche Welle újságnak adott exkluzív interjút Európa legfiatalabb országának vezető politikusa, Hashim Thachi koszovói elnök, aki úgy vélte, a január elején merényletben meggyilkolt Oliver Ivanovic halálával a tettesek csak a feszültséget akarták szítani szerbek és albánok között, vagy esetleg még inkább elszigetelni Pristinától az észak-koszovói enklávéban élő szerbeket.

Reményét fejezte ki, hogy hamarosan fény derül arra, kik voltak a tettesek és miért pont a koszovói szerbek mérsékeltnek tekintett vezetője lett az áldozatuk.

Hashim Thaci (MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)

Kifejtette, szívesen veszik ha az ügy felgöngyölítésében  együttműködhetnek a szomszédos Szerbia megfelelő szerveivel, de a nyomozást csak és kizárólag a koszovói hatóságok végezhetik.

„Még nem tudni, mert nem bizonyított, Ivanovic meggyilkolásának volt-e politikai vagy etnikai háttere” – nyilatkozta a német újságíróknak. Ezzel utalt korábbi kijelentésére, amikor a szerb pártelnök halálát burkoltan éppen a szerb-koszovói kettős állampolgárságú Ivanovic szerb ellenfeleinek tulajdonította.

Szerinte öt-hat éve – hála a KFOR-erőknek – Koszovó belbiztonsága stabilnak mondható. Ilyen, orgyilkos akciók, kirívó esetek csak nagyon ritkán fordulnak elő – mondta Thaci.

Arra a kérdésre, hogy mire számít a Szerbiával való tárgyalások befejeződésével, Thaci leszögezte: egyetlen lehetséges megoldás létezik. Belgrádnak előbb vagy utóbb el kell ismernie Koszovó függetlenségét, és partnerként, jószomszédi politikát kell folytatniuk egymással.