Eljárást indítottak Kovászna megye önkormányzati elnöke ellen

 

Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával indított eljárást az ügyészség Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen – közölte pénteken azt erdélyi Maszol.ro hírportál.

A székelyföldi önkormányzati vezetőt péntek délelőtt hívták be a brassói ügyészségre, ahol ismertették a vádakat. Tamás Sándor a portált arról tájékoztatta, hogy Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal panaszolta őt be, amiért nyilvánosan bírálta a fogyasztóvédők eljárását, amikor tavaly nyáron a hatóság egy interneten terjesztett, szándékos provokációnak bizonyult videofelvételre alapozva az eladók hiányos román nyelvtudása miatt bírságolt a Székelyföldön.

„A fogyasztóvédelem úgy működik, mint száz évvel ezelőtt Amerikában a Ku Klux Klán: állami segédlettel alkalmazza a kettős mércét és meg akarnak bélyegezni egy népcsoportot” – jelentette ki akkor egy sajtóértekezleten Tamás Sándor.

Elmondása szerint tudatták vele, hogy a háromszéki fogyasztóvédelmi főnök által megnevezett vádpontokért – beigazolódásuk esetén – három hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést szabhat ki a bíráság. Tamás Sándor szerint feljelentője félreértelmezte kijelentését, hiszen ő nem Ku Klux Klán tevékenységét népszerűsítette, hanem ellenkezőleg, azt mondta, hogy a fogyasztóvédelem működik úgy, mint egykor a Ku Klux Klán és ez lényeges különbség.

Tamás Sándor úgy vélekedett: Mircea Diacon tevékenysége során bebizonyította, hogy alkalmatlan és méltatlan a Kovászna megyei fogyasztóvédelem vezetésére, egyáltalán bármilyen köztisztség viselésére.

„Azokkal van gond, akik öt lej érőt nem termeltek, de közpénzen megpróbálják megalázni a magyarokat és meg akarnak bélyegezni egy népcsoportot” – idézte a Kovászna megyei önkormányzat vezetőjét az erdélyi hírportál.