Két robbantás is volt Bengáziban

 

Két pokolgépes merényletet követtek el kedd este a líbiai Bengázi városában, friss kórházi források szerint a robbantásokban 35-en haltak meg, a sebesültek száma pedig eléri a hatvanat.

A tengerparti nagyváros egyik keleti negyedében, egy mecsetnél röpítettek levegőbe egy robbanóanyaggal megpakolt gépkocsit, amikor a hívők éppen kijöttek az épületből. Majd néhány perccel később, amikor már a helyszínen voltak a rendőrök és a mentőautók, az utca túloldalán felrobbant még egy parkoló jármű.

Az áldozatok között civil lakosok és biztonságiak egyaránt vannak. A helyi média híradásai szerint életét vesztette Ahmend Ali al-Fejturi, az ország keleti részét irányító, Halifa Haftár tábornok parancsnoksága alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg nyomozóhivatalának a főnöke. Megsebesült továbbá Mahdi al-Fellah tábornok, a hírszerző szolgálat egyik vezetője.

Egyelőre senki sem vállalta magára a merényletek elkövetését.

Katonák a kelet-líbiai Bengázi egyik megrongálódott épülete előtt 2013. szeptember 11-én, miután feltehetőleg egy autóba rejtett pokolgép robbant fel – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA)

Katonák a kelet-líbiai Bengázi egyik megrongálódott épülete előtt 2013. szeptember 11-én, miután feltehetőleg egy autóba rejtett pokolgép robbant fel – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA)

A fővárostól, Tripolitól mintegy ezer kilométerre keletre fekvő Bengázi volt a 2011 februárjában kitört líbiai forradalom bölcsője. Moammer Kadhafi elnök megbuktatása és megölése után az ország káoszba süllyedt, amelyből azóta sem tudott kikászálódni. Az észak-afrikai országnak jelenleg két kormánya és parlamentje van.

Bengázi 2014-től egészen a tavalyi év közepéig súlyos harcok színhelye volt, a Haftár tábornokhoz hű katonák harcoltak különböző fegyveres csoportok ellen. Haftár július elején bejelentette, hogy győzött, bár elszigetelt összetűzések ezután is előfordultak a városban.