Az amerikai szenátus elsöprő többséggel szavazta meg a kormányzati leállás befejezését

 

A képviselők 81:18 arányban szavazták meg a kormányzati leállás befejezését.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője üdvözölte a szenátusi szavazás eredményét. „Örömmel látjuk, hogy Chuck Schumer szenátor, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője elfogadta a megállapodást, amelyet Donald Trump elnök már a kezdet kezdetén javasolt” – fogalmazott a szóvivőnő, majd Trump nyilatkozatát.

Szenatus

Az elnök a nyilatkozatban leszögezte: „örülök, hogy a demokraták és a kongresszus észhez tértek, és finanszírozzák nagyszerű katonáinkat, határőreinket, mentőseinket és tűzoltóinkat, sebezhető gyermekeink biztosítását. Ahogyan mindig is mondtam, amikor a kormányzat működésének finanszírozása megoldott, adminisztrációm a nagyon tisztességtelen illegális bevándorlás problémájának megoldásán dolgozik majd. Hosszú távú megállapodást hozunk tető alá a bevándorlásról, de csakis akkor, ha ez jó az országunknak”.

A szenátusi szavazás után – amelynek során két republikánus politikus, a kentuckyi Rand Paul és Mike Lee Utah állam szenátora ezúttal is nemmel voksolt –, a törvény ismét a képviselőház elé kerül, ahol még a nap folyamán szavaznak róla, majd átküldik aláírásra a Fehér Házba. Sarah Huckabee Sanders jelezte, hogy az elnök természetesen aláírja a törvényt.

A törvény értelmében a kormányzat működésének finanszírozása február 8-ig biztosított.

A  kormányhivatalok és ügynökségek munkája elvileg pénteken éjfélkor állt le, mivel a szenátusban nem sikerült megállapodásra jutniuk a republikánus és a demokrata párti politikusoknak a működtetés finanszírozásáról. Bár több tízezer kormányzati alkalmazottat hétfőn szabadságra küldtek, az alapvető fontosságú kormányzati hivatalok és intézmények változatlanul működtek hétfőn is.

A republikánusok és a demokraták közötti vita tárgya a bevándorlás és az amerikai-mexikói határon építendő fal kérdése volt. A kormányzati finanszírozás megszavazásának feltételéül a demokraták az álmodozók nemzedékének nevezett, illegális fiatal bevándorlók helyzetének rendezését szabták. Azokról a fiatalokról van szó, akiket illegális bevándorló szüleik még kisgyermekként hoztak az Egyesült Államokba, majd itt is nőttek fel. 2015-ben az akkori amerikai elnök, Barack Obama a rendeleti úton létrehozott DACA-programmal védte őket a kitoloncolástól. (A program  hivatalos neve: Késleltetett Intézkedés a Gyermekkorban Érkezettekért.) A demokraták ennek a DACA-programnak a meghosszabbítását, illetve az álmodozók nemzedéke helyzetének rendezését követelték a republikánusoktól, akik ezt elutasítva, külön törvényben kívánják rendezni a helyzetet.

A hétfőn született megállapodás után sem egyértelmű azonban, hogy Donald Trump támogatja-e az álmodozók amerikai állampolgársághoz juttatását.