Kelemen Hunor szerint Románia nincs felkészülve a 2019 első fél évében esedékes EU-elnökségre

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke egy nagyváradi sajtótájékoztatón beszélt erről hétfőn, szavait a szövetség hírlevele és a román hírügynökségek is idézték. A politikus szerint 2018 bonyolult évnek ígérkezik a román politikában, és Romániának ilyen körülmények között kellene felkészülnie arra, hogy 2019 első fél évére átvegye az Európai Tanács elnökségét. Erre pedig nincs felkészülve.

Szerinte Románia ezzel is úgy járhat, mint a téllel és a havazással, mely évről évre váratlanul éri az országot. Felrótta, hogy senki sem beszél arról, hogy melyek lesznek az ország prioritásai, hogyan áll a logisztikai felkészülés, megvan-e az emberi erőforrás a feladatok elvégzéséhez. „Sehol sem vagyunk. Sem a regionális kérdésekben, sem a külpolitikában nem hallatszik Románia hangja, és ez nem jó”– figyelmeztetett az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor (MTI-fotó: Biró István)

A politikus szerint az RMDSZ várja, hogy milyen változásokat hoz az új kormány hivatalba lépése. Kelemen Hunor Nagyváradon is elmondta: az RMDSZ alsó- és felsőházi frakciói várhatóan a január 29-én tartandó együttes ülésükön döntenek arról, hogy támogatják-e vagy sem az új kormány beiktatását. Hozzátette: addig Viorica Dancila kinevezett miniszterelnök-jelölttel is találkoznak, meghallgatják a terveit, és felteszik neki a kérdéseiket.

Kelemen Hunor azt is elmondta: elvárja, hogy a román politikai pártok vezetői elhatárolódjanak a volt miniszterelnök akasztásra utaló kijelentésétől. Hozzátette: ha ez nem történik meg, csak találgatni lehet, hogy egyetértenek vele, vagy pedig félnek.