Babis az uniós bevándorlási politika reformját sürgette Szófiában

 

Még Bulgária soros uniós elnökségének fél éve alatt meg kell kezdeni a bevándorlók tagállamok közötti elosztási mechanizmusának megváltoztatását jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök Szófiában hétfőn. „A menekültkvóták nem hatékonyak és megosztják Európát” – emelte ki a cseh kormányfő, vendéglátójával, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel való találkozóját követően.

Babis a sajtóértekezleten elmondta: a visegrádi országok, de más uniós tagországok is úgy látják, hogy a dublini menekültügyi szabályozás, de a kvótarendszer sem hatékony, sőt ez utóbbi ráadásul elfogadhatatlan. „Az EU-nak közös álláspontot kell kialakítani a migrációs problémák megoldására” – tette hozzá.

Andrej Babis cseh miniszterelnök (MTI/EPA/Martin Divisek)

Az uniós menekült- és a bevándorlási politika reformja a bolgár elnökség egyik kiemelt témája. „A dublini menekültügyi rendszer nem működik úgy, ahogy azt szeretnénk, s ez nemcsak megosztja, de szó szerint szétszakítja Európát” – hangsúlyozta Boriszov, hozzátéve, ésszerű kompromisszumot kell találni a kérdés rendezésére. Hozzátette, migránsok csak a hivatalos határátkelőhelyeken keresztül jöhetnének az Európai Unió területére, illetve számukra védelmi központokat kellene építeni uniós területen kívül, olyan országokban, mint Líbia vagy Törökország.

Boriszov úgy fogalmazott, hogy az Európai Uniónak gondját kell viselnie a háborúk elől menekülő embereknek, de számításba kell venni azt is, hogy mikor térhetnek vissza hazájukba. „Európa a legjobb hely az élethez, és nekünk meg kell védenünk” – hangoztatta a bolgár kormányfő.

Babis a bolgár államfővel is tanácskozott. A Rumen Radevvel folytatott egyik beszélgetésen a két politikus egyetértett abban, hogy a lehetséges menekültügyi reform keretében az illegális bevándorlást „a minimumra kell csökkenteni” – közölte a szófiai elnöki hivatal.

Az uniós belügyminiszterek 2015 szeptemberében 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó mechanizmusról határozott minősített többségi szavazással, mások mellett Csehország és Magyarország ellenkezése dacára. A menedékkérőket Olaszország és Görögország tehermentesítésére helyezték volna át más tagállamokba. Bulgária a döntés értelmében 1302 menekült befogadását vállalta, ugyanakkor 2016-ban csak három menedékkérő döntött úgy, hogy maradni akar az Európai Unió legszegényebb tagállamában.