Szíria lezárta kikötőit a Földközi-tengeren tomboló vihar miatt

 

A Földközi-tenger szíriai partvidékén tomboló vihar miatt a damaszkuszi vezetés csütörtökön lezárta Tartúsz, Latakia, Dzsabla kikötőket és a baniaszi olajterminált is - jelentette a SANA állami hírügynökség.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségesének számító Oroszország haditengerészeti támaszpontot tart fenn Tartúszban. Az óránkénti 86 kilométeres széllökések estére 101 kilométeresekre erősödtek.

Az Orontész folyó völgyében a heves esőzések sárlavinákat és árvizeket okoztak, a szíriai hegyvidéken pedig 800-1100 méteres magasságban havazott. A Damaszkusz környéki magaslatokon a hótakaró helyenként eléri az 50 centiméteres vastagságot is.

A helyi meteorológiai szolgálatok a csökkenő hőmérséklet és a sűrű köd miatt adtak ki figyelmeztetést az autósoknak. Péntekre homokvihart is előre jeleztek a szíriai sivatagban és az ország északi részében fekvő Dzsazíra régióban.

A polgárháborús ország több térségében is a viharos időre tekintettel felfüggesztették az oktatást, a mentőszolgálatok a károk helyreállításán dolgoznak.