Kamerarendszerrel védekezik Koppenhága az utcai bandák ellen

 

A dán főváros önkormányzata a megnövekedett lövöldözések és halálos áldozatok száma miatt új lépések tesz az erőszak visszaszorítására. Olyan kiemelt helyszínekre helyez el biztonsági képrögzítőket, ahol a tapasztalatok alapján rendszeres a zavargás és az erőszak.

A tavalyi évben meghirdetett csoportos bűnözés elleni harc következő lépéseként száz kamerát szereltet fel a dán főváros önkormányzata. Ötven olyan kiemelt helyszínre helyezik el a biztonsági képrögzítőket, ahol a tapasztalatok alapján rendszeres a zavargás és az erőszak. Az ügyben több dán politikai szóvivő és szakértő is felszólalt. A legtöbben üdvözölték az új rendszer beiktatását, de aggályosnak tartják a folyamatos megfigyelés lehetőségét.

A dán konzervatív párt tagja, Jacob Næsager nyilatkozata szerint amennyiben nem minden koppenhágai utcát figyelnek meg, és a rendőrség bűnmegelőzés szempontjából szükségesnek tartja a kamerák telepítését, ő is indokoltnak gondolja a rendelkezést.

A baloldali vörös és zöld összefogás pártjának koppenhágai önkormányzati tagja Charlott Lund szerint az ügy súlyos szociológiai kérdést vet fel. Szerinte a polgároknak el kell dönteniük, hogy olyan társadalomban kívánnak élni, ami megoldja a problémákat vagy olyanban ahol folyamatos megfigyelés alatt állnak.

Az ügyben felszólalt Peter Lauritsen, az Aarhusi Egyetem informatikaprofesszora is. Véleménye szerint nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a megfigyelő rendszer közvetlen hatással van a súlyos bűncselekmények megelőzésére, de amennyiben a rendőrség megkapja az ehhez szükséges erőforrásokat, hasznos lehet a rendszer kiépítése.

A koppenhágai hatóság nem erősítette még meg a kamerák pontos helyszínét.