Ismét Romániában pusztít az afrikai sertéspestis

 

Ismét Romániában pusztít az afrikai sertéspestis. A magyar és ukrán országhatártól néhány kilométerre, Mikola településen azonosították a vírust egy háztáji gazdaságban. Az eljárásnak megfelelően a hatóságok leölték az életben maradt 13 sertést is, és további óvintézkedéseket hoztak a településen, hogy megakadályozzák a kór továbbterjedését – hangzott el az M1 délelőtti műsorában.

Miután a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az afrikai sertéspestis jelenlétét Mikola településen, az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság munkatársai fertőtlenítették a fertőzött gazdaság környékét, és szállítási tilalmat rendeltek el a sertésfélékre és minden abból származó húskészítményre.

A rendőrség átvizsgálja az áthaladó autókat, hogy megakadályozzák az esetlegesen fertőzött állatok és termékek kijutását a településről. Csupán a helyi élelmiszerüzletekben forgalmazhatnak húskészítményeket. A boltokban nem csökkent a húseladás, sőt, a betegség megjelenése óta inkább itt vásárolnak, mintsem a háztáji gazdaságokból.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy hány sertés fertőződött meg, mert a vírusnak semmilyen tünete nincs. Az önkormányzat házról házra járva informálta a lakosságot a betegségről, és megszámolták a sertésállományt. Amennyiben további állatpusztulás történik, kötelezően értesíteni kell a hatóságokat.

Csupán néhány kilométerre a magyar határtól

Mikola a magyar és az ukrán határtól csupán néhány kilométerre fekszik, ezért a magyar Állategészségügyi Szolgálat a szomszédos magyarországi településeken is kijelölt egy megfigyelési zónát. Ez Méhtelek, Garbolc, Nagyhódos, Rozsály és Zajta településeket érinti.

Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság közleménye szerint értesítették a nemzeti és az európai uniós szervezeteket, valamint az Állategészségügyi Világszervezetet is arról, hogy Románia területén sertéspestissel fertőzött állatokat találtak. A fertőzött gazdaság körzetében megtettek minden olyan intézkedést, ami a fertőtlenítéshez, a vírus terjedésének megelőzéséhez szükséges.

Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági hatóság elnöke vasárnap Brüsszelbe utazott, ahol az Európai Bizottság illetékeseivel egyeztetett a további óvintézkedésekről. Egy hete az északkelet-romániai Botosani megyében vadászati tilalmat rendeltek el, miután a szomszédos Moldovai Köztársaságban, a határtól 300 méternyire afrikai sertéspestisben elpusztul vaddisznókat találtak.

Romániában 2017 nyarán jelent meg először az afrikai sertéspestis, szintén Szatmár megyében, Szatmárnémetinek ebben a külvárosi gazdaságában. A vírus nem veszélyes az emberekre, de a fertőzött állatok száz százaléka elpusztul.