Már huszonöt halottja van az iráni tüntetéseknek

 

Huszonötre emelkedett az iráni tüntetések során történt zavargások halálos áldozatainak száma a vasárnap közzétett legfrissebb hivatalos adatok szerint. A huszonöt halott között vannak civilek és a biztonsági erők tagjai egyaránt.

Egyikük halálát sem a biztonsági erők által leadott lövések okozták, mert ők azt a parancsot kapták, hogy nem használhatják a fegyverüket – mondta Golamhoszein Mohszeni Edzsei, az iráni igazságszolgáltatás szóvivője.

Teheráni tüntetés. (MTI/EPA)

Iránban december 28. és január 1-je között voltak tüntetések országszerte több tucat városban a magas árak és a teheráni kormány politikája ellen. Az előzőleg közzétett hivatalos adatok szerint 21 ember vesztette életét a megmozdulások során kirobbant zavargásokban: 15 tüntető, a biztonsági erők két tagja és négy külföldi civil. Mohszeni Edzsei vasárnap nem részletezte a halálos áldozatok kilétét.

A szóvivő a Mizan Online nevű hírügynökség jelentése szerint arról is beszámolt, hogy a tüntetések során országszerte őrizetbe vett személyek közül 465-en vannak továbbra is rács mögött, közülük már csak 55-en Teheránban.

Abbász Dzsafari Dolatabádi teheráni főügyész azt közölte, hogy csak Teheránban 440 „őrizetbe vett zavargót” bocsátottak szabadon.

Mahmúd Szadeghi, a teheráni parlament egyik reformer képviselője kedden azt közölte, hogy a különböző biztonsági és hírszerző szervek mintegy 3700 embert vettek őrizetbe Irán-szerte a tüntetések és zavargások során.