Kígyó marta halálra a kutyáját védő férfit

 

A fiatalember kutyáját próbálta megóvni a mérges hüllőtől a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales államban – számolt be pénteken a helyi média.

Az ABC News állami médiaszolgáltató szerint a világ második leghalálosabb mérgű szárazföldi kígyójának tartott textilmintás barnakígyó (Pseudonaja textilis) helyi idő szerint szerda éjszaka harapta meg a 24 éves férfi ujját az áldozat tamworthi otthonának hátsó kertjében. A férfi azért ment hátra, hogy kiderítse, miért ugat a kutyája és amikor rátalált az állatra, az már egy apró kígyót tartott a szájában. Az Ausztráliában őshonos hüllő akkor harapta meg a férfit, amikor az megpróbálta szétválasztani a két állatot. Az áldozatot egy rokona szállította kórházba, ám a férfi egy órán belül meghalt.

Ausztráliában évente átlagosan háromszáz embert marnak meg kígyók. A 2000 és 2016 között történt 35 halálos kimenetelű kígyómarásból 23-ért a textilmintás barnakígyók a felelősek. Dan Rumsey, a Sydneyben működő Ausztrál Hüllőpark munkatársa szerint a legtöbb kígyó fél az embertől és általában csak akkor támadnak, ha fenyegetve érzik magukat. A kígyóméreg keresztülhalad az áldozat nyirokrendszerén. A szakértő szerint bármennyire is furcsán hangzik, de kígyómarás esetén az embernek muszáj nyugodtnak maradnia, mert a szapora pulzus gyorsítja a méreganyag szervezetbe jutását. Az áldozatot mielőbb kórházba kell szállítani.