Egyre több a síbaleset Hargita megyében

 

Az enyhe és hómentes tél ellenére majd minden székelyföldi síközpont üzemel, a pályák nagy része alkalmas a síelésre. Hargita megyében idén a síközpontok munkatársai is felkészültek a segélynyújtásra, mert a szezon elején a szokásosnál több baleset történt a pályákon – a témával az M1 délutáni műsora foglalkozott.

Székelyföldön nagyon régen nem volt ilyen enyhe a tél, a sípályák karbantartása és a hóágyúzás is egyre problémásabb – mondta Fekete Örs, Hargita megyei hegyi- és barlangimentő. Elmondta, a sípályák minősége sem a legjobb, így sokkal nagyobb a balesetveszély, eddig több, mint 50 balesetet számoltak az idei szezonban, ezek többsége enyhe zúzódás, egyikük azonban egy súlyosabb koponyasérülés volt.

Hozzátette, a hegyimentők mindent megtesznek az emberek épségének érdekében, azokon a helyeken, ahol nincsenek állandó hegyimentők, ott elsősegélynyújtó képzéseket is szerveztek, ugyanis fontos, hogy minden sípályánál legyen egy olyan személy, aki a hegyimentők kiérkezéséig ellátja a sérülteket.

A balesetek megelőzése érdekében arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki tartsa be a síszabályzatot, fontos a megfelelő védőfelszerelés, tanácsos inkább társaságban síelni indulni, és felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne fogyasszon alkoholt.