Elítélt al-Kaida-vezető támadott meg őröket egy francia börtönben

 

A német állampolgárságú fegyenc három őrt sebesített meg egy ollóval egy észak-franciaországi börtönben néhány napja. A hatóságok szerint az elítélt szándékos emberölési kísérletet hajtott végre.

A fundamentalista muszlim Christian Ganczarski a 2009-ben kiszabott, 18 éves börtönbüntetését töltötte a francia büntetés-végrehajtási intézetben. A bűnösséget megállapító ítélet szerint részt vett 2002-ben a tunéziai Dzserba szigetén huszonegy ember halálát okozó merényletben. A perben elismerte, hogy többször járt Afganisztánban, és találkozott Oszama bin Ladennel az al-Kaida alapítójával, de tagadta, hogy részt vett volna bármilyen támadás előkészítésében.

Ezzel szemben a vád olyan felvételeket mutatott a bíróságon ahol Bin Ladennel és Mohamed Attával a 2001-es merénylet egyik kivitelezőjével volt látható. A Lengyelországban született, de német állampolgár Ganczarski rádió- és internetes kommunikációért felelős igazgatója volt az al-Kaidának, mivel jól képzett informatikus és programozó.

Mostani támadásának oka feltehetőleg az volt, hogy megtudta kiadhatják az Egyesült Államoknak. Neve felmerült a 2001. szeptember 11-én New Yorkban elkövetett terrortámadás kapcsán, és az amerikai nyomozók ki kívánják hallgatni. A gyilkossági kísérlettel feltehetőleg súlyosbítani kívánta büntetését, hogy tovább maradhasson Franciaországban.

 Alain Jego, a büntetés-végrehajtási intézetek regionális igazgatója az nyilatkozta, hogy a fogvatartott ollóval támadott három biztonsági őrre, akiket könnyebb sérüléssel kórházba szállítottak.