Brit bírálat Szerbiának

 

A nyugat-balkáni országok jogállamiságának és demokráciájának bizonytalanságára hívta fel a figyelmet legújabb jelentésében Nagy-Britannia parlamentje felsőházának külügyi testülete. Szerbiát az elemzésben arra szólították fel, hogy ne csupán szóban és papíron hajtsa végre a vállalt reformokat, hanem a gyakorlatban is. „Arról tájékoztattak bennünket, hogy az Európai Unió által elvárt reformokat csupán papíron végezték el Szerbiában, alkalmazásuk semmin sem változtatott az országban” – áll a Lordok Háza által kiadott nyugat-balkáni jelentés hazánkkal foglalkozó részében: írja cikkében a vajdasági Magyar Szó napilap.

Negatív példaként a média privatizálását hozták fel: magánosítottak számos állami kézben lévő sajtóorgánumot, ezek azonban továbbra sem függetlenek, mert a tulajdonosaik hatalomhoz közeli személyek, és még mindig az állam médiumaiként lehet tekinteni rájuk – tették közzé.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök (MTI/EPA/Koca Sulejmanovic)

A térség biztonsága 

Az analízis szerint Nagy-Britanniának aggódnia kellene amiatt is, hogy a Nyugat-Balkán térségében csökken az európai integráció támogatottsága, s a helyzeten egy cseppet sem segít az, hogy az Európai Unió folyamatosan későbbi dátumokat határoz meg a bővítés határidejeként. Mint a jelentésben a brit parlament külügyi bizottsága megállapítja, Nagy-Britannia érdeke a nyugat-balkáni államok európai felzárkózása, mert csak ekképp szavatolható a térségben hosszú távon a biztonság, az egyensúly és a fejlődés.

A Brexitet követő időszak

A Brexitet követően is támogatnia kell a királyságnak az európai uniós bővítés politikáját – állapítja meg a dokumentum, a brit kilépést nem szabad az európai értékek feladásaként értelmezni, ezért Nagy-Britannia a nyugat-balkáni térségben az Európai Unióval együttműködve, de önállóan is tovább fog munkálkodni ezeknek az értékeknek a népszerűsítésén.

A szerb kormányfőt dicsérik

A jelentés pozitív hangnemben idézi Ana Brnabic szerb kormányfő szavait, melyek szerint Szerbia az uniós reformokat saját maga miatt hajtja végre, és nem kizárólag az európai uniós csatlakozás miatt.

Szerbia és a NATO

Az elemzésben kitérnek Szerbia és a NATO katonai tömb kapcsolatára is. Megállapítják, hogy a szerbség többsége az észak-atlanti szervezetben továbbra is ellenséget lát, még ha 18 év el is múlt Jugoszlávia bombázása óta. Valószínű, hogy Szerbia nem fogja jövőjét a NATO kötelékében látni még egy ideig, de az is lehet, hogy sosem csatlakozik hozzá – állapítják meg.

Jogállamiság, sajtószabadság

A jogállamiság, a korrupcióellenes küzdelem, a sajtó- és véleményszabadság szavatolása számít Szerbia legnagyobb feladatának – húzza alá a brit parlament bizottságának nyugat-balkáni jelentése.