Több ezer migráns tért haza tavaly Görögországból

 

Több mint 19 ezer migráns tért haza az elmúlt évben Görögországból: csak decemberben 1412-en hagyták el a délkelet-európai országot a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) segítségével – közölte egy rendőrségi szóvivő kedden.

Többségében albánok, pakisztániak, bangladesiek, afgánok és észak-afrikaiak döntöttek a hazatérés mellett. Olyan emberekről van szó, akiknek menedékkérelmét a hatóságok elutasították, vagy belátták, hogy nincs esélyük menedéket kapni Görögországban.

A migránsok hazaútját az IOM szervezi meg a biztonsági erők közreműködésével. A szervezet 500 és 1500 euró (155 ezer és 465 ezer forint) közötti összeggel segít minden egyes hazatérőt élete újrakezdésében.

Idomeni, 2016. március 8. Egy migráns nő telefonál a görög-macedón határ görög oldalán, Idomeniben 2016. március 8-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Idomeni, 2016. március 8.
Egy migráns nő telefonál a görög-macedón határ görög oldalán, Idomeniben 2016. március 8-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Jelenleg mintegy 60 ezer regisztrált migráns él Görögországban, többségük táborokban és fogadóközpontokban. A hatóságok továbbra is naponta fognak el nem regisztrált migránsokat, akik embercsempészek segítségével annak ellenére megpróbálnak eljutni Európa belsejébe, hogy a balkáni útvonalat lezárták.