Nem jár halál többé a drog miatt Iránban

 

Iránban felfüggesztették a drogbűncselekmények miatt kiszabott halálbüntetések végrehajtását, és elrendelték az ügyek felülvizsgálatát a kábítószer-visszaélésekre vonatkozó jogszabály rendelkezéseinek enyhítését követően – jelentette az ISNA félhivatalos hírügynökség kedden Szadek Laridzsáni iráni főbíróra hivatkozva.

Hivatalos adatok szerint jelenleg 4000 ember van halálsoron kábítószeres bűncselekmények elkövetése miatt. Az iráni kormány egyes drogbűncselekmények tekintetében novemberben törölte el a halálbüntetés kiszabásának lehetőségét. Laridzsáni korábban védelmébe vette a kábítószer kereskedőkre kiszabott halálbüntetést, mondván, hogy több ezer fiatal haláláért és családjuk életen át tartó szenvedéséért felelősek. „A halálbüntetés és kivégzések nélkül a kábítószereket hamarosan minden szupermarketben lehet majd kapni” – hangoztatta a főbíró.

2016-ban egy vizsgálat kimutatta, hogy dacára a kivégzések magas számának, az Iránba csempészett kábítószerek mennyisége és választéka inkább nőtt, semmint zuhant volna. Az iszlám köztársaságot számos külföldi bírálat érte drogpolitikája miatt. Az ISNA szerint az ország vezetése most azon van, hogy megfelelő és hatékony büntetési alternatívát találjon a halálbüntetés helyébe. A kis mennyiségű kábítószer-kereskedelem miatt elítélteket például több éves szabadságvesztésre ítélhetnék vagy közérdekű munkát kellene végezniük – ismertetett egyes javaslatokat a hírügynökség, hozzátéve, hogy a drogbárók továbbra is halálbüntetésre számíthatnak.