Ismét elhalasztották az isztambuli terrortámadás perének ítélethirdetését

 

Január 24-re halasztotta hétfőn egy isztambuli bíróság az ítélethirdetést abban a perben, amely elsősorban az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai ellen folyik a 2016. január 12-én a Sultanahmet téren végrehajtott merénylet ügyében – jelentette a Dogan török hírügynökség. A merénylet halálos áldozatai német turisták voltak.

A per huszonhat vádlottjából négyen előzetes letartóztatásban vannak. Az érintettek tagadják bűnösségüket, és szabadlábra helyezésüket kérték, de a bíróság ezt elutasította.

Az ítélethirdetés eredetileg tavaly november 20-án lett volna, de először idén január 8-ra, majd most január 24-re halasztották.

Az Anadolu török állami hírügynökség úgy tudja, hogy a vádlottak között szíriai és iraki állampolgárok is vannak.

A vádirat szerint a három fő vádlottat Törökország alkotmányos rendjének megdöntésére tett kísérlettel és szándékos emberöléssel vádolják. Rájuk egyenként 13-szoros, tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kért az ügyészség.

A vád szerint az öngyilkos merényletet a Szíriából érkezett Nabil Fadli hajtotta végre. Az ott álló obeliszknél egy többségében németek alkotta turistacsoportba vegyült, és működésbe hozta a testére erősített robbanószerkezetet. Tizenkét német állampolgárt megölt, tizenhat embert pedig megsebesített.

Ankara az Iszlám Államot teszi felelőssé a támadásért. A dzsihadisták az utóbbi két és fél évben számos öngyilkos merényletet követtek el Törökország nagyvárosaiban. Legutóbb 2016. szilveszteréjszaka az isztambuli Reina klubban gépkarabéllyal nyitott tüzet egy terrorista az ünneplőkre. A támadásban harminckilenc ember halt meg, hatvankilenc pedig megsebesült.