Elsüllyedt egy utasszállító komp a Fülöp-szigetek partjainál

 

Felborult és elsüllyedt egy utasszállító komp a Fülöp-szigetek partjainál csütörtökön 251 emberrel a fedélzetén. A baleset után négy ember holttestét megtalálták, és több mint negyven utast tartanak eltűntként nyilván – közölte a parti őrség szóvivője.

A mentéshez csónakokat és helikoptereket vezényeltek a baleset helyszínére. A mentőalakulatok 199 embert épségben ki tudtak menteni a süllyedő kompról.

A baleset a Manilától 70 kilométerre keletre fekvő Real város partjainál történt rossz időjárási viszonyok közepette. A komp Polilio szigetére tartott. A meteorológiai szolgálat nem adott ki semmiféle figyelmeztetést a térségre vonatkozóan. A komp nem volt túlzsúfolt, hivatalosan legfeljebb 286 embert szállíthatott.

A Fülöp-szigetek déli részét várhatóan pénteken éri el a Tembin névre keresztelt trópusi vihar.

A komp az egyik legfontosabb közlekedési eszköz a több mint 7100 szigetből álló Fülöp-szigeteken. A hiányos biztonsági előírások és a túlságosan laza ellenőrzések miatt gyakran történnek kompbalesetek. Napra pontosan 30 évvel ezelőtt, 1987. december 21-én történt a Fülöp-szigeteken minden idők legtragikusabb tengeri balesete: a Dona Paz nevű komp összeütközött egy olajszállító tartályhajóval, aminek következtében több mint 4300 ember vesztette életét.