A Nyugat-Balkán és a vízummentesség ügye

 

Jóllehet teljesülnek az Európai Uniónak a Nyugat-Balkánra és a keleti partnerség országaira vonatkozó vízumliberalizációs követelményei, fenntartható végrehajtásuk további biztosítása továbbra is aktív fellépést követel számos konkrét területen – közölte az Európai Bizottság szerdán.

Az uniós bizottságnak a vízumliberalizációs követelményekről szóló, a nyugat-balkáni országokat (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia), valamint a keleti partnerség egyes országait (Moldova, Grúzia és Ukrajna) érintő jelentése azt mutatja, hogy mind a nyolc ország szilárd elkötelezettséget tanúsított az iránt, hogy teljesítse a szükséges követelményeket, és fontos intézkedéseket tett a vízumliberalizáció keretében kitűzött reformok végrehajtása érdekében.

Budapest, 2017. január 30. Balogh Zoltánnak, az MTI/MTVA fotóriporterének felvétele az Idomeni, a Balkán út utolsó napjai című sorozatából, amely a 35. Magyar Sajtófotó Pályázat Képriport (sorozat) kategóriában első díjat nyert 2017. január 30-án. A sorozat a görögországi Idomeniben készült 2016 márciusában. MTI Fotó: Sajtófotó Pályázat / Balogh Zoltán

A reformokat feltétlenül fenn kell tartani, és fontos, hogy az országok ne lépjenek vissza az elért eredmények terén – húzta alá a bizottság.

A jelentés szerint az illegális migráció kezelését célzó intézkedéseknek már látszanak az eredményei. Ezen erőfeszítéseknek köszönhetően jelentősen csökkent az érintett országok polgárai által uniós tagállamokban benyújtott, menedékjog iránti kérelmek száma.

A jelentés megállapította, hogy a visszafogadás terén folytatott együttműködés zökkenőmentesen – általánosságban magas visszatérési hatásfokkal – halad a Nyugat-Balkán és a keleti partnerség valamennyi vízummentességet élvező országával.

A vízumliberalizációs követelmények értékelése azon országokra vonatkozik, amelyek a vonatkozó cselekvési tervek és menetrendek szerint sikeresen lezárták a vízumliberalizációs párbeszédeket, nevezetesen a Nyugat-Balkán és a keleti partnerség országaira.

Montenegró, Szerbia és Macedónia polgárai 2009 decembere óta vízum nélkül utazhatnak az EU-ba. Albánia és Bosznia-Hercegovina polgárai ezt 2010 óta tehetik meg. A Moldovai Köztársaság polgárai 2014 áprilisától, Grúzia állampolgárai 2017 márciusától, Ukrajnáéi pedig 2017 júniusától utazhatnak vízummentesen.