A Vatikán támogatja a szexuális visszaélések kivizsgálást

 

A Vatikán közleményben méltatta az egyházi és állami intézményekben történt szexuális visszaéléseket vizsgáló ausztrál bizottság zárójelentését.

A Kathpress osztrák katolikus hírügynökség szombaton jelentette, hogy a pénteken nyilvánosságra hozott közlemény szerint meg kell hallgatni az elmúlt évtizedek szexuális visszaéléseinek még élő áldozatait, és “fáradságot nem kímélve a gyógyulás és az igazságtétel felé kell vezetni őket”.

Az ausztrál kormány által felállított különleges bizottság pénteken adta át zárójelentését a kabinetnek. A több tízezer oldalas dokumentumban megfogalmazott ajánlások közé tartozik a szigorú gyónási titok enyhítése a szexuális visszaéléseket elkövetőkkel szemben, valamint a katolikus egyházban kötelező papi nőtlenség eltörlése.

Denis Hart melbourne-i érsek, az ausztrál katolikus püspöki kar elnöke pénteken megismételte “feltétlen bocsánatkérését az érintettek szenvedése miatt”, akiknek szavai szerint igazságot kell szolgáltatni.
Hans Zollner jezsuita szerzetes, a gyermekek védelmével foglalkozó pápai bizottság nevében a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva “elborzasztónak” minősítette a záródokumentum eredményeit.

“A számok óriásiak. A visszaélések áldozatai megtalálhatók az állami intézményekben, a sport területén, a hadseregben, az összes vallási felekezetben és egyházi intézményben, amelyeket a bizottság vizsgált. Látható, hogy mennyire elterjedt ez a fajta visszaélés a társadalomban, sokkal nagyobb mértékben, mint amennyire beismerik” – mondta.

Különösen megdöbbentőnek nevezte az egyházi intézményekben elkövetett visszaéléseket, amelyek száma értékelése szerint “aránytalanul magas”.

Mindazonáltal Zollner nem tartotta valószínűnek, hogy a bizottság javaslata a papi nőtlenség eltörlésére előmozdítaná az ügyet. Sokkal inkább azon kellene elgondolkodni, mondta, hogy “azok a jelentkezők, akiket a papi szemináriumokba felvesznek, valóban alkalmasak-e erre a hivatásra”.

A jezsuita páter szerint, aki az elmúlt hónapokban többször Ausztráliába látogatott, az egyház hitelességének különösen nagy kárt okozott George Pell ausztrál kúriai bíborosnak, a pápa bizalmasának viselkedése, aki fiatal papként állítólag részes volt egyházi személyek által elkövetett visszaélések eltussolásában, és jelenleg bíróság előtt kell felelnie azért, mert fiatal papként egy fürdőben állítólag két fiatal férfit molesztált.